Ahistamisskandaalid: kas teost saab selle autorist lahus hoida? (1)

Neeme Raud
, ajakirjanik, New York – Tallinn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Woody Allen – Allen Konigsberg
Woody Allen – Allen Konigsberg Foto: REUTERS/Brendan McDermid

Kas seksuaalses ahistamises süüdistatavate kunstnike taiesed tuleks nüüd kalevi alla lükata? Põlu alla sattunud näitlejad ekraanilt-fotodelt kustutada? Klassiku elutöö ümber hinnata? USA ahistamistormis on jõutud küsimusteni kultuuritegelaste loomingu ümberhindamise kohta, mida osa kriitikuid nimetab avaliku arvamuse survel toimuvaks tsenseerimiseks.

New York Times nendib oma kommentaaris, et nüüd, kui kunstnik Chuck Close on löögi all, oleks ehk aeg ka mõelda mida teha näiteks Picasso ja Schiele looduga, kuna needki legendid ei ole naisi (Picasso) ja alaealisi (Schiele) alati väärikalt kohelnud? (Picasso nimetas vastasuguspoolt kord isegi «kannatuste masinateks.») Ja kui veelgi kaugemasse ajalukku süüvida, siis kas sellise meistri nagu Caravaggio loodu väärib muusuemides aukohta, sest 1606 aastal tappis ta inimese? Kas ehk tuleks nende kõigi teoste juurde panna väike tärnike, mis viitab sellele, et tegemist on ahistajate-mõrtsukatega?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles