Kumus näeb Novgorodi kuulsat «kosmoselaeva»

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kumus linastub dokumentaalfilm «Novgorodi kosmoselaev».
Kumus linastub dokumentaalfilm «Novgorodi kosmoselaev». Foto: Kumu

Rahvas ei salli ja võim laseb laguneda – selline on ühe Vene provintsilinnas asuva nõukogude modernistliku arhitektuuripärli kuri saatus, millest jutustab sel kolmapäeval Kumu auditooriumis ekraanile jõudev dokumentaalfilm «Novgorodi kosmoselaev». 

USA režissööri Andrei Rozeni film heidab valgust erakordsele hoonele – Fjodor Dostojevski nimelisele Novgorodi draamateatrile –, mis seisab Volhovi jõe kaldal nagu 30 aastat tagasi sinna maandunud rikkis kosmoselaev.

1987. aastal valminud ulmeline ehitis, mis võiks olla provintsilinna uhkuseks, laguneb paraku igast otsast, kannatades halva ehituskvaliteedi, kroonilise hooldamatuse ja rahva mõistmatuse pärast. Mõned aastad tagasi lammutas linn ansamblisse kuuluva paarikümne meetri kõrguse samba – võimalik, et sama saatus ootab tervet ehitist. Hoone kõrges eas arhitekt Vladimir Somov, kes elab peaaegu unustatuna, on nördinud ja kirub novgorodlasi, nagu jaksab.

«Ühe modernistliku teatrimaja ellujäämise loost, võimetusest integreerida seda linnakeskkonnaga ja nutusest tulevikust, mis on silmakirjalike tšinovnikute käes, saab tänapäeva Vene ühiskonna metafoor,» on oma filmi kokku võtnud režissöör ise.

Linateosele eelneb Daniel Nils Robertsi ja Titas Halderi humoorikas lühifilm «Bombastic Rubbish» ehk «Ülespuhutud praht», mis avastab Frank Matchamit – aastail 1854–1920 Inglismaal elanud ja ligemale 160 teatrihoonet projekteerinud või renoveerinud iseõppijast arhitekti, kelle loomingusse suhtusid üleolevalt juba tema kaasaegsed kolleegid.

Kolmapäeval, 14. veebruaril kell 18 Kumu auditooriumis aset leidva seansi juhatab sisse arhitektuuriteadlane Mait Väljas. Filmid on inglise ja vene keeles ilma eestikeelse tõlketa. Sissepääs tasuta.

Seanss kuulub kultuuriteemaliste dokumentaalfilmide sarja Kumu Dokumentaal, mida korraldavad Kumu ja PÖFF.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles