Festivali HeadRead külaliste hulka lisandusid Kalda, Sorokin, Freeman ja Berlin Sound Poets

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: HeadRead.

23.–27.mail toimuva 10. kirjandusfestivali HeadRead nimekiri on täienenud – Tallinna tulevad ka hinnatud Vene kirjanik Vladimir Sorokin, eestlannast prantsuse kirjanik Katrina Kalda, USA kirjanik ja kriitik John Freeman ning Saksa eksperimentaalpoeesiakollektiiv Berlin Sound Poets.

Vladimir Sorokin (sündinud 1955) on tunnustatud kirjanik, aga ka kunstnik, stsenarist, dramaturg, raamatugraafik. Literaadina tegi ta endale nime 1980ndatel Moskva underground-kunstnike ja -kirjanike keskel. Ta teosed on tõlgitud ligi 30 keelde ning on ilmunud ka eestikeelses tõlkes: «Sinine pekk» (1999, eesti keeles 2002), «Opritšniku päev» (2006, eesti keeles 2009), «Suhkrust Kreml» (2008, eesti keeles 2012), «Tuisk» (2010, eesti keeles 2012).

Teiste auhindade seas on Vladimir Sorokin 2001. aastal pälvinud maineka Andrei Belõi nimelise preemia «Teenete eest vene kirjanduse ees». Mullu oli Tallinna Portreegaleriis ka Sorokini esimene isiknäitus «Kolm sõpra», Von Krahli teatris etendub praegugi menukalt tema romaani «Jää» põhjal tehtud lavastus.

Katrina Kalda (sündinud 1980) on Prantsusmaal elav eestlannast kirjanik. Ehkki ta kirjutab prantsuse keeles, huvitab teda taasiseseisvunud Eesti õhkkond, Nõukogude Liidu lagunemine ja selle tagajärjed. Tema raamatud on pälvinud mitmeid auhindu. Eesti keeles on Kaldalt ilmunud «Eesti romaan» (2010, eesti keeles 2011), «Jumalate aritmeetika» (2013, eesti keeles 2013) ja «Maa, kus puudel pole varju» (2017, eesti keeles 2017).

John Freeman (sündinud 1974) on USA kirjanik ja kriitik. Ta on olnud toimetaja kirjandusajakirjas Granta ja juhtinud National Book Critics Circle'i tegevust. Freemani kriitikat on ilmunud sellistes mainekates ajakirjandusväljaannetes nagu The New York Times Book Review, The Guardian ja  The Los Angeles Times, The Wall Street Journal. Freemani esimene raamat käsitles e-posti ja interneti mõju meie igapäevaelule – «The Tyranny of E-mail: The Four-Thousand Year Journey to Your Inbox» (2009). Tema teine raamat «How to Read a Novelist» (2013) sisaldas intervjuusid selliste tuntud kirjanikega nagu Margaret Atwood, Haruki Murakami ja John Updike. Mullu ilmus Freemanilt käsitlus ebavõrdsusest tänapäeva ühiskonnnas – «Tales of Two Americas: Stories of Inequality in a Divided Nation» (2017).

Berlin Sound Poets Quoi Tête on 2013. aastal Berliinis kokku tulnud kollektiiv, kuhu kuuluvad Tomomi Adachi, Ernesto Estrella, Jelle Meander ja Cia Rinne. Neid ühendab huvi helide ja luule ning nende kokkupuutepunktide ning ühisnimetajate vastu. BSP esinemised on vokaalipõhised uuringud luulest, eksperimentaalmuusikast ja kontseptuaallingvistikast.

Oma tulekut kirjandusfestivalile HeadRead on kinnitanud veel paljud teised kirjanikud, teiste seas ka: krimikirjanik Martin Edwards (Ühendkuningriik), lastekirjanik Timo Parvela (Soome), romaanikirjanik, biograaf ja kolumnist A. N. Wilson (Ühendkuningriik), luuletaja ja esseist Kathleen Jamie (Ühendkuningriik), luuletaja ja krimikirjanik Sophie Hannah (Ühendkuningriik), luuletaja Knut Odegard (Norra), prosaist Marcelo Birmajer (Argentiina), romaanikirjanik ja luuletaja James Robertson (UK), ajaloolane ja romaanikirjanik Pjotr Aleškovski (Venemaa), luuletaja ja kirjastaja Thomas Cepaitis (Leedu), romaanikirjanik Janis Jonevs (Läti), laulja ja poeet Joose Keskitalo (Soome), ajaloolane ja kirjanik Jason Goodwin (Ühendkuningriik), baskikeelse kirjanduse põlvkonna hääl Kirmen Uribe (Hispaania), krimikirjanik ja kirjastaja Dan Mallory (USA), romaanikirjanik Elina Hirvonen (Soome), oma memuaarid avaldanud neurokirurg Henry Marsh (Ühendkuningriik), ajaloolane Helen Rappaport (Ühendkuningriik), romaanikirjanik Michel Faber (Ühendkuningriik), krimikirjanik Michael Katz Krefeld (Taani), kirjanik Domenico Starnone (Itaalia) ning tõlkija, toimetaja ja Brasiilia kirjanduse üks mõjukamaid autoreid Daniel Galera.

10. kirjandusfestival HeadRead toimub 23. maist 27. maini. Festivaliga seotud uudised ilmuvad veebilehel headread.ee ja festivali Facebooki lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles