Hääletame Eesti projekti autasule

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robot.
Robot. Foto: Eesti Kontsert

Rahvusvahelise ideekonkursi Fedora Prize finaalis konkureerib muusikateatrietendus, milles osalevad Tallinna, Viini ja Moskva jõud. «Tarkovski. The 8th Film» on valitud parimate sekka ning ootab nelja auhinnalise hulka pääsemiseks publikuhääletust.

Eesti Kontserdi ja PÖFFi koostöös etenduv lugu räägib legendaarse režissööri Andrei Tarkovski kaheksandast, tegemata jäänud filmist. 

Ooperi imaginaarse süžee teevad eriti köitvaks kaks teemat. Eksistentsiaalne võitlus – hirm salapäraselt tulnud filmitellimuse ees ning loominguline palang ja tahe veel kord midagi suurt luua. Teisalt hukutav kiindumus virtuaalsesse reaalsusse: haige Tarkovski armub kaunisse ja lahkesse robotabilisse, kes ta aga ooperi lõpus tapab.

Elektroonilise ooperi muusika loovad kaasaegse eesti muusika lipulaev ansambel U: ja helilooja Ekke Västrik. Teose idee autor on festivali Musiktheatertage Wien kunstiline juht Thomas Desi, kelle sisendite põhjal luuakse akustilistel pillidel ning elektroonikal põhinev helimaastik. Moskva Helikon-Opera lauljad esitavad partiid, mis põhinevad vaid vokaliisil, ilma sõnadeta laulmisel.

«Tarkovski. The 8th Film» on Fedora Prize’i finaalis koos suurte Euroopa ooperimajade ning juhtivate uue teatrikunsti keskustega.  

Hääletada saab siin 22. veebruarini. 

Ooperi Eesti esiettekanne toimub 2019. aasta PÖFFil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles