Maria Kõrvitsa uudisteose esiettekanne toimub Rootsis

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helilooja Maria Kõrvits 2016. aasta sügisel Studio Acusticumi suures saalis.
Helilooja Maria Kõrvits 2016. aasta sügisel Studio Acusticumi suures saalis. Foto: Johanna Mängel

Neljapäeval, 15. veebruaril toimub Põhja-Rootsis, Piteås helilooja Maria Kõrvitsa uudisteose «through» esiettekanne. Rootsi Raadio ja Rahvusvahelise muusikanõukogu tellimusel loodud teose kannab ette tunnustatud Rootsi nüüdismuusikaansambel Norrbotten NEO.

Helilooja Maria Kõrvits võitis 2016. aasta maikuus Wrocławis peetud 63. rahvusvahelise heliloojate rostrumi noortekategooria oma orkestriteosega «langedes ülespoole, taeva kaarjasse kaussi».

Maailma tähtsaima nüüdisheliloomingu foorumi võiduga kaasnes uudisteose tellimus Rahvusvaheliselt muusikanõukogult (IMC) ja Rootsi Raadiolt. Lisaks võimaldati heliloojale residentuur Rootsi silmapaistva nüüdismuusikaansambli Norrbotten NEO juures, kelle esituses toimub uue teose esiettekanne Põhja-Rootsi moodsaimas ja rohkete võimalustega kontserdimajas Studio Acusticumis.

«Teose aluseks on kõige üldisemas ja avatumas mõttes läbiminek. Selliseid protsesse on ka kirjeldatud Virginia Woolfi romaanis «Lained», mille katkendid on olnud inspiratsiooniallikaks ka minu kahele varasemale teosele. See tekst kirjeldab mingit protsessi, mis on vaadeldav erineva nurga alt, antud teoses olen viinud fookuse just aeglasele ja pidevale transformatsioonile,» rääkis Kõrvits.

Klassikaraadio teeb koostöös Rootsi Raadio P2 kanaliga kontserdist otseülekande ning see jõuab Euroopa Ringhäälingute Liidu (EBU) vahendusel eetrisse veel mitmetes raadiojaamades. Kontsert on Klassikaraadio eetris neljapäeval, 15. veebruaril kell 20.

1987. aastal sündinud Kõrvits on kirjutanud peamiselt ansambliteoseid ja koorimuusikat. Samuti on ta loonud filmi-, tantsu-, näituse- ja installatsioonimuusikat. Kõrvitsa looming on kõlanud festivalil Eesti Muusika Päevad ja Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia Sügisfestivalil, samuti Soomes, Itaalias, Sloveenias, Saksamaal ja Kanadas.

Tema teoseid on esitanud Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia Sümfooniaorkester, Kammernaiskoor Sireen, Segakoor HUIK!, SaxEST jt. Kõrvits on teinud koostööd ka Eesti Kunstiakadeemiaga ning mitmete kunstnike ja koreograafidega.

Maria Kõrvitsa teoste põhiteemad on loodus ja looduslikud protsessid. Tema muusikale on iseloomulik tunnete ja kogemuste kirjeldamine, olekute märkamatu vaheldumine ning laiendatud tehnikad, keskendumine kõlavärvidele, heterofoonia ja polüfoonia põimumine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles