Eesti helirežissöör nomineeriti Islandi filmi- ja teleauhinnale

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakul Tiina Andreas, paremal Asa Helga Hjörleifsdottir.
Vasakul Tiina Andreas, paremal Asa Helga Hjörleifsdottir. Foto: Kopli Kinokompanii

Tiina Andreas helistuudiost Film Audio on nomineeritud filmiga «Luik» («Svanurinn») parima helirežii kategoorias filmi- ja teleauhinnale EDDA.

Tegemist on 19. korda jagatava Islandi filmi- ja teleauhinnaga, millele Asa Helga Hjörleifsdottiri «Luik»  kandideerib üheksas kategoorias: parim film, režissöör, peaosatäitja, stsenaarium, operaatoritöö, helirežii, kostüümikunst, eriefektid ja helilooja. Auhinnasaajate pidulik väljakuulutamine toimub 25. veebruaril Reykjavikis.

Mängufilm on Islandi-Saksa-Eesti koostööfilm, mille Eesti-poolne produktsioonifirma on Kopli Kinokompanii, produtsent on Anneli Ahven.

Islandil, nagu ka Eestis, on igaüks veetnud mõne suve maal, sugulaste juures. 9-aastase tüdruku Sól’i jaoks pole see vaba valik, sest pere pagendab ta metsiku ja üksildase looduse keskele ühe varguse pärast. Esialgu igatseb rikka fantaasiamaailmaga tüdruk tagasi koju. Tasapisi õpib ta siiski armastama tugevat tuult, voogavaid kõrsi, vettinud sammalt, veidi metsikuid hobuseid ja väikest vasikat, kelle sünni ja surma tunnistajaks ta on.

Sarnaselt mõjub ka film, mis on piisavalt aeglane ja imekaunis, et endasse vaadata ja süveneda ning koos peategelasega küpsemaks kasvada. «Luik» põhineb hinnatud Islandi kirjaniku Guðbergur Bergsson samanimelisel jutustusel, mis on ilmunud ka eesti keeles Loomingu Raamatukogus aastal 2005.

Film esilinastus 2017. aastal Toronto rahvusvahelisel filmifestivalil, «Luik» on osalenud rohkem kui 20 festivalil, võitnud parima režii eest auhinnad nii Kairo festivalil Egiptuses kui ka Kolkata filmifestivalil Indias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles