Tundmatu helilooja seljatas konkursil tuntud tegijad

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ERSO 90.
ERSO 90. Foto: ERSO

Senitundmatu Pärnu helilooja Paul Särel võitis kaks üleriigilist Eesti Vabariigi juubelile pühendatud marsikonkurssi – mõlema marsi esmaettekanded toimuvad 24. veebruaril Tallinnas.

Eesti Heliloojate Liidu ja Port Artur Grupi korraldatud EV100 piduliku marsi konkursi võitis helilooja Paul Säreli teos «Sulle, mu Eesti». Heliloojat autasustatakse 6000 euro suuruse preemiaga. Konkursil pälvis teise koha Rein Rannapi teos «Ülev Eesti» ja kolmanda koha Urmas Lattikase teos «Sada soovi». Särel võitis veebruari alguses ka Eesti Kaitseväe korraldatud rivimarsi konkursi.

24. veebruaril saab Eesti Vabariik 100-aastaseks ning sellel erilisel päeval toimuvad kahe vabariigile kingitud marsi esmaettekanded – Eesti Kaitseväe rivimarss kantakse ette 100. aastapäeva paraadil Vabaduse väljakul ning EV100 piduliku marsi esmaettekanne toimub Estonia kontserdisaalis ERSO pidulikul kontserdil «Eesti Vabariik 100».

1937. aastal sündinud Säreli jaoks on muusika olnud terve elu hobi, tal ei ole akadeemilist muusikalist kõrgharidust ning ta ei ole Eesti Heliloojate Liidu liige. Helilooja sõnul on tegemist uskumatute sündmustega ning enda sõnul vajab ta aega toibumiseks. «Tänan kogu südamest rahvusvahelist žüriid, kes mind usaldas ja nii kõrgelt tunnustas.»

Konkurss oli anonüümne ja žürii võitja suhtes üksmeelne. Žürii tõstis esile teose leidlikku taktimõõtu, arusaadavust ja vastavust klassikalise piduliku marsi põhimõtetega, mis ometi suutis oma lihtsuses žüriid veenda.

Suvel kuulutatakse välja ka konkurss pidulikule marsile sõnade leidmiseks. Pärast esmaettekannet Estonia kontserdisaalis on kõik muusikakollektiivid kutsutud üles võidutööd mängima nii EV100 juubeliüritustel kui ka hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles