Kirjanikud asetatakse keset teatrit, näitlejad keset kirjandust

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eva Koldits
Eva Koldits Foto: Erlend Štaub

10. märtsil esietendub Tallinnas Kirjanike maja musta laega saalis «Stiiliharjutused», mis asetab kirjanikud keset teatrit ja näitlejad keset kirjandust. 

Lavale astuvad Eva Koldits (NO99), Toomas Täht, Jan Kaus ja Indrek Koff. Tulemus on ühtaegu moodsalt fragmentaarne ja traditsiooniliselt tekstikeskne – selles saavad kokku teatrietendus, kirjandusõhtu, stand-up, bändiproov ja lõpuks muidugi ka elu ise.

Lavastuse kaudseks põhjustajaks sai 2007. aastal ilmunud prantsuse kirjaniku Raymond Queneau raamatu «Stiiliharjutused» eestikeelne tõlge. Teos sisaldab Pariisi kesklinna ühistranspordis aset leidva veidra juhtumi 99 versiooni, näidates veenvalt, kuidas üht ja sama lugu on võimalik täiesti erinevalt jutustada. Queneau teos teeb samaaegselt kaht asja: muudab meele lahedamaks ja keele vahedamaks. 

Paar aastat tagasi hakkas «Stiiliharjutuste» kohalik fänn kirjanik Jan Kaus mõtlema, et 99 pole tegelikult mingi piir. Võttes Teise maailmasõja järgse Prantsusmaa pealinnas aset leidnud loo, hakkas ta kirjutama neile lisaversioone, millest mõnelgi küljes 21. sajandi alguse Eesti varjundid. 

Veidi aja pärast kutsus ta kampa mõne sõbra, et tuua uusversioonid paberilt lavale. Nii sündiski kirjandus- ja teatriinimeste koostöö: kaks näitlejat (Eva Koldits ja Toomas Täht) ning kaks kirjanikku (Jan Kaus ja Indrek Koff) esitavad ühest loost mitukümmend omaloomingulist versiooni, sekka mõned Queneau originaalid või nende tundmatuseni moondunud mugandused.

Etendused toimuvad:

12.03 kell 19 Tallinnas, Kirjanike Maja musta laega saalis

16.03 kell 20 Berliinis, Acker Stadt Palasti teatrimajas

19.03 kell 19 Tallinnas, Kirjanike Maja musta laega saalis

22.03 kell 19 Tartus, ERMi teatrisaalis

30.04 kell 19 Tallinnas, Von Krahli Teatris

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles