Eesti pidu pani Berliini vaikse saatkondade kvartali kajama

Hendrik Alla, Berliin
, kultuuritoimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EV 100 pidu Berliinis Eesti saatkonnas, poistekoor ja Hirvo Surva
EV 100 pidu Berliinis Eesti saatkonnas, poistekoor ja Hirvo Surva Foto: Kerstin Vihman

«Pizzeria Anarchia,» on keegi kirjutanud Berliini Eesti saatkonna vastas asuvale teetõkkele. Selle tõkke taga asub Saksa kaitseministeerium, sünge ja pime risttahukas. Aga üle tee on meie saatkonnas 24. veebruari õhtul uksed pärani lahti, aknad tuledes ja uste taga sabad.

Rõõmsat päikese karva klassitsistlik maja on saatkonnahoonete seas Berliinis vanuselt teine. «Lõhki aetakse kohe see maja,» mõtlesin, kui Berliini eestlaste, siia sõitnud kodueestlaste ja Eesti sõpradega sabas seisin, et saaks väikese lipuvärvides lindikese rinda pista. Eesti kultuuriatašee Merit Kopli ütles, et tavaliselt peaks esimese korruse vastuvõturuum mahutama 250 inimest, aga täna õhtul oli külalisi vähemalt 400.

Klišee oleks kirjutada, et vastuvõtt kulges soojas ja sõbralikus õhkkonnas, aga need ongi kõige õigemad sõnad. Külaliste kostüümid katsid skaala õhtukleitidest kampsuniteni ja pohladena sagisid selles inimmassis Estonia poistekoori tumepunaste sametpintsakutega lauljad. Esitati kauneid eesti laule – jah, me kõik lendasime mesipuu poole 24. veebruari õhtul, mis siis et kodust kaugel. Tunnistan, et mul läheb praegugi silm märjaks, kui meenutan, kuidas me kõik Hirvo Surva juhatamisel Eesti hümni laulsime. Ma ei uskunud, et minus veel sellist sentimentaalsust  on, aga tõesti.

EV 100 pidu Berliini Eesti saatkonnas. Kristjan Järvi ja Tuulikki Bartosiki ansambel
EV 100 pidu Berliini Eesti saatkonnas. Kristjan Järvi ja Tuulikki Bartosiki ansambel Foto: Kerstin Vihman

Pidu võttis hoopis ägedamad toonid, kui kella 23 paiku saabus otse Berliinis antud kontserdilt Tuulikki Batrosik oma ansambliga. Kui nad olid end kartulisalati ja täidetud munadega kosutanud, pakiti kohe pillid lahti ja lahti läks ka möll.

Kuna külalised olid enne seda väärikalt ja viisakalt head Eesti õlut, viina ja Vana Tallinna lipsu vahele lasknud, polnud eestlastel erilist probleemi väljajagatud laululehtedelt hõisata «Jää jumalaga, Mann» ja «Jää vabaks, Eesti meri», «Eestlane olen ja eestlaseks jään» jne.

Siin tähistab oma riigi 100. sünnipäeva laulurahvas, said tunda Berliini saatkondade rajooni vaiksed ja ontlikud tänavad.

* Ajakirjaniku reisi Berliini toetasid Postimees ja EV 100.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles