Sõltumatu Tantsu Lava koreograaf-lavastajadebüüdi kutsele laekus 100 avaldust

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõltumatu Tantsu Lava koreograaf-lavastajadebüüdi kutsele laekus 100 avaldust.
Sõltumatu Tantsu Lava koreograaf-lavastajadebüüdi kutsele laekus 100 avaldust. Foto: Sohvi Viik

24. veebruariks oli Sõltumatu Tantsu Lava korraldatava uutele koreograafidele suunatud programmi PREMIERE laekunud Eesti juubeliga sobivalt 100 avaldust nii kohalikelt kui ka välismaistelt tantsukunstnikelt. Lisaks Eestile saabus avaldusi muuhulgas Lätist, Poolast, Prantsusmaalt, Iisraelist, Itaaliast, Mehhikost, Saksamaalt, Venemaalt, Egiptusest, Lõuna- Aafrikast ja Armeeniast.

Programm PREMIERE on mõeldud neile, kes on otsustanud luua oma esimese professionaalse avaliku tantsulavastuse. Valitud viiele koreograafile tähendab PREMIERE programmis osalemine aasta aega kestvat rahvusvahelist koostööprojekti, mis kulmineerub esietendusega 8. veebruaril 2019 Sõltumatu Tantsu Laval. 

Varasemate aastate PREMIERE silmapaistvamad lavastused tuuritavad sel kevadel rahvusvahelistel lavadel Premiere presents nimetuse all 1. märtsil Riias Ģertrūdes ielas teātris ja aprillis Kiievis Zelyonka tantsufestvalil. Varasemalt on PREMIERE lavastused etendunud ka Stockholmis, Berliinis, Hammerfestis ja Helsingis.

Sarja raames saab kuni viis vastuvõetud tantsukunstnikku viibida loomeresidentuuris Pardimäel ja kahenädalases stuudioresidentuuris Sõltumatu Tantsu Laval või PREMIERE partnerorganisatsioonis, mille mentoriteks on kogemustega tantsu- ja etenduskunstnikud Karl Saks, Ruslan Stepanov, Tiina Mölder, Ajjar Ausma, Kaja Kann, Andrejs Jarovojs. End, oma loomingut ja lavastusideed tutvustatakse 14. septembril toimuval avalikul ettenäitamisel ja uue hooaja avamisel Sõltumatu Tantsu Laval. Selle põhjal valib žürii kaks koreograafi, kes saavad oma ideed koos lavastusmeeskonnaga edasi arendada tantsulavastuseks, et esietenduda Sõltumatu Tantsu Laval ja hiljem tuuritada Eestis ja väljaspool.

Tegemist on uuendusliku platvormi ja initsiatiiviga tantsuväljal, mis on välja töötatud Eestis, et luua alustavatele koreograafidele võimalused valdkonda sisenemiseks ja tutvustamaks oma kunstnikuvisiooni esimeses professionaalses tantsulavastuses. 

Sarja toetavad Eesti Kultuurkapital, Pardimäe Lokaal, Ģertrūdes ielas teātris  ja Dansearena Nord.

PREMIERE on üheksa aasta jooksul tutvustanud 27 tantsukunstnikku. Sari on püünele toonud Sigrid Savi, Keity Pooki, Sylvia Kösteri, Joanna-Karoline Kalmu, Maarja Tõnissoni ja Arolin Raudva, Mari-Liis Eskussoni, Üüve-Lydia Toompere, Helena Krinali, Triin Martsi, Svetlana Grigorjeva, Christin Luntsi, Kristina-Maria Heinsalu, Kaisa Selde, Sandra Palmi, Siim Tõniste, Jaan Ulsti, Karl Saksa, Kati Juuriku ja Helena Piheli esimesed tantsulavastused. Mitmed sarja lavastused on olnud nomineeritud ja auhinnatud ka Eesti teatriaasta auhindade tantsulavastuse kategoorias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles