Filmikriitik: Donald Trump sööb praegu oma parukat (1)

Tristan Priimägi
, filmikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees, kes jäi ilma oma viimasest Oscarist: Daniel Day-Lewis filmis "Nähtamatu niit".
Mees, kes jäi ilma oma viimasest Oscarist: Daniel Day-Lewis filmis "Nähtamatu niit". Foto: outnow.ch

Filmikriitik Tristan Priimägi (Sirp) tegi lühimärkmeid lõppenud 90. Oscari filmiauhindade kohta ja lisas kuldmehikestele mõned omapoolsed preemiad.

Kihlvedudega keegi tänavu rikkaks ei saanud, sest auhinnad jaotusid enam-vähem nii, nagu neid enne galat ennustati, märkis Priimägi Facebooki vahendusel.  

Diverse is the new black — latiinod, mustad, indiaanlased, asiaadid olid tugevalt esindatud nii laval kui auhinnatute hulgas. Ka Guillermo del Toro tuletas parima filmi Oscarit vastu võttes meelde, et on immigrant. Trump sööb praegu oma parukat, sest viimasel viiel aastal on parima lavastaja Oscar läinud mehhiklasele lausa NELJAL korral.

#naised. Greta Gerwigi lavastajanominatsioon, Rachel Morrison («Mudbound») on kõigi aegade esimene naine operaatorite kategoorias. Kogu show oli naiste triumf ka sõnavõttudes (Frances McDormand!)

Horror ist krieg. Nii «Vee puudutus» kui «Kao ära» poleks varem nii kaugele jõudnud sellise žanrikino elementide sisaldusega.

Tristan Priimäe eriauhinnad

  1. Leige sült Võõrkeelse filmi võitnud «Fantastiline naine» on keskpärane melodraama, mis võitis diversiteedipalaviku lainel, kuna peaosas on transvestiit. Iga teine film väärinuks seda rohkem. Vist õhtu pettumus.
  2. 24-karaadine Pisar Minu üks keskkooliaegne lemmik James Ivory sai lõpuks ometi Oscari, 89-aastaselt («Kutsu mind oma nimega», originaalkäsikiri). Well done, sir!
  3. Hevi Lääts Üks maailma parim operaator Roger Deakins võitis lõpuks 14. katsel («Blade Runner 2049»).
  4. Taaveti Ling Aasta üllataja «Kao ära» sai küll ainult ühe kuldmehikese, aga suutis edestada kõiki ühes kõige tugevamas, originaalkäsikirja kategoorias. Puhas rõõm.
  5. Eksinud Tomahook Indiaanlane ja Vietnami sõja veteran Wes Studi («Vaenulikud») juhatamas sisse meeleolukat popurriivideot kinematografilistest meenutustest sellest, kuidas Ameerika on üle maakera juba aastakümneid rahu valvanud. Hau, semper fi.
  6. Viiul Põõsas Kõige suurem ämber tuli õhtu lõpuks, kui parima filmi produtsent J. Miles Gale ei saanud öelda ÜHTKI sõna, kuna Del Toro rääkis enne teda pikemalt. Mõelge nüüd ise, kuidas elu tähtsaim moment inimesel ära rikkuda. Õhtujuht Jimmy Kimmel küsis umbes, et mis sa siis nüüd tahtsidki öelda, jajah. Suhteliselt jabur.
  7. Kumminägude TOP3 1. Faye Dunaway 2. Ashley Judd 3. Nicole Kidman.
  8. Õhitud Õhuloss Lootsin mingi üleloomuliku ime läbi parima näitleja Oscarit taas Daniel Day-Lewisele (peaosa filmis «Nähtamatu niit»), sest tal on ju neid ainult kolm tükki , aga loodust ja kindlat favoriidistaatust ei väära ning ümberkehastumise võimekusel hinnati näitleja kõrval ka grimeerija tööd. Day-Lewisel õnnestus muunduda teiseks inimeseks ilma lateksit lisamata, aga eks Gary Oldman (Winston Churchill filmis «Süngeim tund») väärinud ka lõpuks midagi. Eraldi tähelepanuväärne moment, kuidas Lõuna-Londoni vana kooli tough guy suutis laval napilt pisaratel sabast kinni saada.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles