Luik esimesest etendusest alates

Ago Herkül
, tantsukriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiiu Randviir ja Jonatan Davidsson 2015. aastal Eesti teatriauhindade pidulikul üleandmisel Estonia laval.
Tiiu Randviir ja Jonatan Davidsson 2015. aastal Eesti teatriauhindade pidulikul üleandmisel Estonia laval. Foto: Tiit Mõtus

Tiiu Randviir 80!

Eesti balletile on ta andnud 63 tööaastat… on seda vähe või palju? Arvestades, et iseseisev loometee algas 17selt. Baleriin peab vara alustama ja lühikese ajaga palju jõudma – kui ta jõuda tahab? Tiiu Randviir on jõudnud palju. Erakordselt palju. Teda jumaldas Friedebert Tuglas ja legendaarne Voldemar Panso. Noore Eino Tambergi jaoks oli ta ülivõrdeline baleriin – poeesia ja unelm.

1956. aastal debüteeris Tiiu Randviir balletiklassika tipprollis, «Luikede järve» Odette- Ottiliena. Jättes vahele balleti hierarhiaredeli kõik astmed, sai Tiiu Randviir Luigeks kohe esimesest etendusest alates, tehes seda Helmi Puuri poolt Estonias legendaarseks tantsitud lavastuses.

1956. aasta debüüdi ja 1979. aasta Kanada gastrollil tantsitud «Luikede järve» lahkumisetenduse vahele mahtus terve galerii karaktereid: Carmen ja Medeia, Quiteria ja Aurora, Myrtha ja Julia, Kratt ja Joanna, «Ballett-sümfoonia» tütarlaps ja «Võlumandariini» prostituut, rüütliromaani Raimonda ja Shakespeare'i Kleopatra, ja veel ja veel.

Teda jumaldas Friedebert Tuglas ja legendaarne Voldemar Panso. Noore Eino Tambergi jaoks oli ta ülivõrdeline baleriin – poeesia ja unelm.

Kahekümne kahe aastaselt kannab Tiiu Randviir vabariigi teenelise kunstniku tiitlit, 29selt rahvakunstniku aunime. Ainsana meie vabariigi balletiloos saab Tiiu Randiirust 40. sünnipäeval Nõukogude Liidu rahvakunstnik – Georg Otsa ja Tiit Kuusiku kõrval.

Praegune noorem põlvkond võib Tiiu Randviiru tööd nautida nende traditsioonide põhjal, mis elustuvad Estonia ja Vanemuise teatri laval Tiiu Randviiru õpilaste – Kaie Kõrbi, Tatjana Voronina, Irina Härmi, Marina Kesleri, Age Oksa ja Dagmar Rangi – loomingu kaudu.

Aplodeerides tänasele Eesti balletile, aplodeerime oma õpilastes edasi loovale priimabaleriinile ja balletiõpetajale Tiiu Randviirule, kes 10. märtsil tähistab 80. sünnipäeva!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles