Fossiilakadeemik soovitab Eestimaale eutanaasiat (2)

Mihkel Kunnus
, kriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Fosforiit – meie ühine rikkus»
«Fosforiit – meie ühine rikkus» Foto: Raamat

«Vanadus on hukas!», oli mu esimene mõte, mis selle raamatu läbilugemise järel pähe kerkis. Mõistagi on tegu rohkem kehva vaimukuse ja sõnamänguga kui vähegi adekvaatse hinnanguga. Loetagu või Anto Raukasest (sünd 1935) kuus aastat vanema akadeemiku Jaan Einasto (sünd 1929) intervjuud Tartu Postimehes möödunud aastal («Astrofüüsik Jaan Einasto: kui me Maal kõik vussi keerame, siis teeme seda ka Marsil», 22. XII 2017).

Jaan Einasto soovitab seal väga tunnustatud Ameerika akadeemiku Jared Diamondi (sünd 1937) raamatut «Collapse», sest «Diamond on uurinud suhteliselt väikesi tsivilisatsioone, näiteks Gröönimaa hukkunud viikingite tsivilisatsiooni, inkade tsivilisatsiooni, Vaikse ookeani saarte tsivilisatsioone, mis olid suhteliselt suletud maailmad. Diamond analüüsib, miks mõned tsivilisatsioonid arenevad mõistlikult, kuid mõned on hävinud. Ta tahab teada, mis põhjused viisid mõne tsivilisatsiooni katastroofini ning kuidas nende hoiatavate näidete varal vältida katastroofi kosmoses oleval saarel, Maal.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles