«Tõde ja õigus» filmina: selline see välja näebki (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Filmistuudio «Allfilm» jagas Postimehega esimest eelvaadet järgmise aasta veebruaris linastuvast suurfilmist «Tõde ja õigus».

A. H. Tammsaare romaani «Tõde ja õigus» I osal põhinevas mängufilmis tuleb lootusest ja teotahtest pakatav Andres koos noore abikaasa Krõõdaga võlgu ostetud soisele talukohale uut elu rajama. Vargamäe Mäe talust peab saama koht, mis perekonna eest hoolitseb, algab aga hoopis elukestev võitlus nii looduse ja saatuse kui ka kiusliku naabrimehe Pearuga. Kui elu jagab Andresele enam kannatusi kui kauaoodatud tulemusi, hakkab mees üha meeleheitlikumalt otsima tõde ja õigust nii kohtust, kõrtsist kui ka piiblist, tuues oma otsinguil ohvriks perekonna, lähikondlased ja iseenda. Unelm õitsvast ja perekonna eest hoolt kandvast Vargamäest vajub üha sügavamale reaalsuse varju.

Produtsent Ivo Felt rääkis filmist nii: «Tõde ja õigus» kannab endas universaalseid teemasid, mis on ajatud – need lähevad inimesele korda ükskõik mis sajandil. See lugu mõjub kasvõi EV 100 pidustuste arvustuste valguses absoluutselt kaasaegsena ka aastal 2018. Eestlasele on endiselt omane ürgne kius ja võidurõõm, kui kellelgi halvasti läheb. Õige eestlane näeb tänagi vaeva ja töötab ennast parema elu nimel esimesel võimalusel surnuks. Kraavide asemel kaevandame bitcoin’e, metsa võtame harvesteriga ja kõrtsi asemel lajatame internetis, kuid kas sellel tegevusel üldse ka mingi sügavam mõte on või mis maitsega oodatud viljad võiksid olla, jääb tänapäeval sama segaseks, kui ta oli sel Tammsaare  kirjeldatud ajal. Aeg läheb, midagi ei muutu...»

«Tõde ja õigus», esilinastus veebruaris 2019

  • Tootja: Allfilm
  • Stsenarist-režissöör: Tanel Toom
  • Produtsent: Ivo Felt
  • Operaator: Rein Kotov
  • Kunstnik: Jaagup Roomet
  • Näitlejad: Priit Loog, Maiken Schmidt, Priit Võigemast, Ester Kuntu
  • Eelarve 2 430 000 eurot, sh EFI toetus 2 187 000 eurot
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles