Märtsi lõpus esietendub Narva Kreenholmi Manufaktuuris ekskursioon-lavastus «Oomen»

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastus «Oomen» Narva Kreenholmi manufaktuuris.
Lavastus «Oomen» Narva Kreenholmi manufaktuuris. Foto: promo

Kevade hakul, alates 30. märtsist kuni 22. aprillini rändab publik üheksal korral Kreenholmi saarel asuval alal tööliste sissekäidud radu pidi Kreenholmi Manufaktuuri hoonetesse. Lavastus «Oomen» kutsub vaatajad keskkonda, kus on tehtud palju tööd ning jutustab seal loo, mis tõstatab küsimusi ka meie praeguse ühiskonna ja selle hetkeseisu kohta. Lavastuses võtavad olulise rolli näitlejad Mirtel Pohla, Riina Maidre, Bert Raudsep, Pääru Oja ning Vox Populi koor.

Lavastus on ekskursiivne ja viib inimese kokkupuutesse ideedemaailmaga, mille fragmendid ei ole kadunud. Näiteks masinism, mis lavastuse vaatenurgast võib esitada palju küsimusi. Kas oli aeg, millal mingi masin käima pandi? Kas see käib siiani? Kas on masinisme, mis veel käivad? Kas on masinaid, mida me enam ei kontrolli? Kas on ideelisi liikumisi või klassistumist, mida me enam ei taju?

Aleksei Gastev sai sotsialistlikul Venemaal tuntuks kui teoreetik ja praktik, kelle huviks ja sihiks oli parandada tööliste efektiivsust vabrikutes. Gastevi ideed olid suunatud sellele, et inimene suudaks masinaga sammu pidada. Ta oli intelligent, kes töötas vabrikus. See on huvitav nähtus: inimene, kes mõtleb välja utoopia, kuid paneb ka käed külge. Küsimus, kas ja mil määral inimene on allutatud masinale, kerkib esile ka kapitalistlikus ühiskonnas. Aga see lavastus ei ole ainult Gastevist, vaid toob fookusse ka Kreenholmi loo – mis see on praegu, mis see on kunagi olnud ning mida seal on tehtud ja mõeldud.

Kreenholmi manufaktuur oli 19. sajandi teisel poolel kõige kaasaegsem tööstusettevõte Venemaa Keisririigis, ning mitu aastakümmet suurim tekstiilivabrik kogu Euroopas. 1913. aastal töötas seal üle kümne tuhande inimese. Vabriku ümbrusesse loodi kompaktne tööstusarhitektuuri kompleks, kuhu kuulusid vabrik, haigla, tööliste kasarmud, direktorite majad, Kreenholmi park. Hooned on ehitatud inglise stiilis, punasest telliskivist.

Lavastust mängitakse 30. märtsist kuni 22. aprillini kokku 9. korral- reedeti, laupäeviti ja pühapäeviti, et oleks võimalik tulla kohale üle eesti ning lisaks etenduse kogemisele avastada ka Narva linna. 

Lavastuse «Oomen» rännak algab Kreenholmi vana värava juurest, Joala 23 vastas. Lavastus on eesti keeles tõlkega vene keelde.

Lavastaja: Jarmo Reha

Tekst: Aleksei Gastev

Kunstnik: Liina Tepand

Dramaturg: Aare Pilv

Helikunstnik: Argo Vals

Valguskunstnik: Revo Koplus

Dirigent: Janne Fridolin

Näitlejad: Mirtel Pohla, Riina Maidre, Bert Raudsep, Pääru Oja

Koor: Vox Populi

Produtsent: Minna-Triin Kohv

Kaasproduktsioon: Kanuti Gildi SAAL

Etenduse kestus: 1h 40min

Esietendus: 30. märts 2018 kell 19:00

Järgmised etendused: 31. märts; 13., 14., 20., 21. aprill kell 19:00; 1., 15., 22., aprill kell 16:00 Kreenholmi Manufaktuuris (Joala 23, Narva)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles