Eesti Filharmoonia Kammerkoori juhatab vanamuusika maailmanimi Peter Phillips

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peter Phillips
Peter Phillips Foto: Albert Roosenburg

Eesti Filharmoonia Kammerkoori ees on alanud nädalal kõrgelt hinnatud vanamuusika asjatundja ja üks nõutumaid kooridirigente maailmas Peter Phillips, kes juhatab kava Hispaania ja Portugali renessanssmuusikast 15. märtsil Tallinna Niguliste kirikus ja 16. märtsil Paide kirikus. Pool tundi enne mõlemat kontserti tutvustab kava muusikateadlane Toomas Siitan.

Briti dirigent ja muusikateadlane Peter Phillips on pühendanud oma elu renessanssmuusika uurimisele ja esitamisele ning on saavutanud sellega erakordse kuulsuse. Tänu tema tegevusele on vanamuusika tõlgendamine saanud uue hingamise kogu maailmas. Eesti Filharmoonia Kammerkoori jaoks on see esmakordne kokkupuude Peter Phillipsiga, kes pakkus koorile välja kava Hispaania ja Portugali muusikast, mis annab eheda pildi 16.–17. sajandi renessansspolüfooniast, autoriteks Tomás Luis de Victoria, Manuel Cardoso, Manuel Mendes, Duarte Lobo ja João Lourenço Rebelo.

«Kavas on ühendatud Hispaania väljapaistvaima kõrgrenessansi helilooja Victoria ning tema loomingust mõjutatud portugali heliloojad, kes tegutsesid tol perioodil Évora katedraalis,» tutvustab teoste valikut Phillips. «Kava raamivad Victoria ekspressiivsed meistriteosed – Magnificat kahele koorile ja tema võrratu 6-häälne Reekviem, mis on üks liigutavamaid heliteoseid koorirepertuaaris üldse,» ütleb Phillips. Kontsertidel teevad kaasa organistid Ene Salumäe (Tallinnas) ja Marju Riisikamp (Paides).

Peter Phillips on asutanud inglise kuulsa vokaalansambli The Tallis Scholars, millega on plaate salvestanud ja kontserte andnud terves maailmas rohkem kui 40 aasta jooksul. Phillips on ka tunnustatud muusikateadlane, kes 33 aasta jooksul on regulaarselt avaldanud artikleid ning ka kaks raamatut. Ta on maailma vanima järjepidevalt tegutsenud muusikaajakirja The Musical Times omanik ja kirjastaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles