Kolme naise nooruse võimalused ja võimatused, röntgenoloogiliselt

Maarja Helena Meriste
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Sinine mägi»
«Sinine mägi» Foto: Raamat

Ajalooteemalise ilukirjanduse peamisi võlusid ja võimalusi on üksikisiku kaudu möödunud aega kujutada, seda isiklikkuse ja inimlikkuse abil lugejale lähemale tuua. Kui tegelase peafunktsiooniks saab oma aja olustiku, hoiakute ja sotsiaalse klassi vahendamine, võib selle arvel kannatada karakteri psühholoogiline usutavus ja võime lugejat isikliku samastumise kaudu kõnetada. Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali proosa aastaauhinnale nomineeritud Eva Koffi debüütromaanile «Sinine mägi» seda ette heita ei saa.

Romaani keskmes on kolm naist oma kahekümnendates eluaastates. Liisil mööduvad need 1990ndatel, tema vanaema Elfil 1920ndatel ja kolmanda peategelase, Elfi tädi ja Liisi vanavanatädi noorusest on fookuses peamiselt I maailmasõja eelsed aastad. Romaani tegevus on konkreetsete aastaarvude, sündmuste ja isikute kaudu ajaloolisse aega ankurdatud, millest peegeldub autori tänuväärselt põhjalik uurimistöö.

Nii näiteks toob aeg fotograafina töötava Adele kaamera ette ilmasõtta minevaid noormehi, kes ennast perekonna tarbeks jäädvustada lasevad, nende hulgas tema enda vallaslapse isa ja õnnetult armastatu Julius. Mõni aasta hiljem saab Adele haiglas pildistada sõjast naasnud mehi enne ja pärast operatsiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles