HÕFFi ekstreemfilm tungib inimsööja hinge

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Issei Sagawa peab Jaapanis pensionipõlve.
Issei Sagawa peab Jaapanis pensionipõlve. Foto: Kaader filmist

Esimest korda Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivali ajaloos tuleb traditsiooniline ekstreemseanss tõsieluline – ekraanile jõuab dokumentaalfilm «Caniba», mis käsitleb moodsa aja kannibalismi kurikuulsa jaapanlase Issei Sagawa näitel.

«Seansijärgne diskussioon garanteeritud,» võttis mõjukas väljaanne Hollywood Reporter tabavalt kokku oma mulje pärast filmi esilinastust viimasel Veneetsia festivalil.

Issei Sagawa vahistati 1981. aastal Pariisis, kui ta tappis ja sõi ära oma kaastudengi, keda ta ihales, aga kes tema tunnetele ei vastanud. Ta tunnistati vaimuhaigeks ja toimetati tagasi Jaapanisse, kus temast sai väiksemat sorti kuulsus, kes kasutas ära avalikkuse huvi, et raha teenida. Nüüd, ligikaudu 35 aastat hiljem istub ta pooleldi halvatult ratastoolis, üritades sõnastada hinges toimuvat. Tema kaaslaseks ja hooldajaks on lihane vend Jun, kes kannab omaenese perverssuse koormat.

Pooleldi antropoloogilise uurimusena käsitletava linateose vastuvõtt on ulatunud seinast seina kuni antropoloogidest autorite süüdistamiseni Sagawa õigustamises. Viimast on filmi režissöörid Véréna Paravel ja Lucien Castaing-Taylor küll kindlalt eitanud. Samas on nad ka ise õli tulle valanud, väites, et me kõik oleme kunagi olnud kannibalid, oleme edasi, ja kui argpükslik on selliste sügaval inimkonna sisimas eksisteerivate süngete hoovuste ees silmi sulgeda.

HÕFFi programmikoostaja Helmut Jänese sõnul on ekstreemseansi eesmärk ärgitada vaatajaid mõtlema selliste inimese eksistentsi aspektide üle, mis oma vastuolulisuse tõttu tavaliselt varju jäävad. «Ka «Caniba» võib esmapilgul tekitada ebamugavustunnet ja soovi saalist lahkuda, aga süvenemise korral pakub rohkelt mõtteainet,» ütles ta.

Film võitis Veneetsia filmifestivalil kõrvalvõistlusprogrammis Horisondid žürii eripreemia ja on pärast seda linastunud muuhulgas Toronto, New Yorgi ja Amsterdami festivalil.

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival leiab tänavu aset 27.-29. aprillini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles