Eesti seikleja imeline reis ümber maailma

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Valter
Ahto Valter Foto: Kaader filmist

Päevitunud noor mees seisab rulluva jahtlaeva tekil ja naeratab kaamerasse. Tuul sasib tema Lõunamere päikesest pleegitatud juukseid. See mees on Eesti maailmarändur Ahto Valter ja on suur imeasi, et me neid kaadreid Jaanis Valgu dokumentaalfilmist «Ahto. Unistuste jaht» üldse näeme. Film räägib Valteri ümbermaailmareisist aastatel 1938–1940.

Üheksa aastat tegi mees oma esimest täispikka dokumentaali. Tulemus sai võimas, aga võimas on ka aines: Jaanis Valgu film «Ahto. Unistuste jaht» räägib Eesti meresõitjast ja seiklejast, kes aastel 1938-1940 omanimelise jahtlaevaga ümber maailma seilas. Valter oli nii kuulus, et New Yorgi linnapea kinkis  talle linnavõtme ja andis seikleja auks vastuvõtu. Aga Kodak andis reisile kaasa filmikaamera, seljatäie mustvalget ja värvifilmi ning ütles: «Poisid, filmige!»

Nad filmisidki ja seda imekombel pääsenud materjali saab vaadata nüüd Valgu filmis. Intervjuu režissööriga aga räägib filmitegemise ja maailmarännu tagamaadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles