Auhinnatud Euroopa film jõuab Eestis kinno (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuldgloobustel ja Cennes'is tunnustatud film «Eikusagilt» jõuab Eestis kinolinale
Kuldgloobustel ja Cennes'is tunnustatud film «Eikusagilt» jõuab Eestis kinolinale Foto: Kaader filmist

Alates 16. märtsist on Eesti kinodes tänavu parima võõrkeelse filmi Kuldgloobuse võitnud saksa-prantsuse film «Eikusagilt» (Aus dem Nichts). Mullu Cannes'i filmifestivalil esilinastunud kättemaksudraama tõi seal oma peategelasele Diane Krugerile parima näitlejanna auhinna.

Kirju minevikuga pereema Katja elu kukub kokku, kui ta abikaasa Nuri ja poeg Rocco pommiplahvatuses hukkuvad. Leinast muserdatud naine ei suuda andestada hoolikalt planeeritud kuriteo korraldajatele ja loodab õigluse jaluleseadmist kohtus. Ometi on nii politsei kui ka õigussüsteemi kõrgendatud tähelepanu all pigem Katja hukkunud abikaasa narkominevik, kui ilmselgelt plahvatuse taga olnud noor neonatsipaar. Tundes, et riik on teda alt vedanud, ei jää naisel muud üle kui hakata hauduma kättemaksu.

Hamburgis kasvanud türgi juurtega režissöör-stsenarist Fatih Akin sai inspiratsiooni selle sajandi alguses Saksamaal toimunud võõravihast ajendatud vägivallalainest. Rünnakute korraldajate ja nende ohvrite kohta infot otsides avastas Akin, et kuna kannatanuteks olid immigrandid, siis kippusid politsei ja õigusorganid tihtipeale ohvreid süüdistama. Tal tekkis küsimus kättemaksu olemuse kohta — mis see on ja kas see võib olla õigustatud? Siis oli aeg peeglisse vaadata: kas ma ise olen kättemaksuhimuline? Režisööri jaoks on «Eikusagilt» väga isiklik film ja peaosaline Katja tema enda alter ego. Katja soovid ja plaanid on meis endis alateadlikult olemas, aga need peakski jääma alateadlikeks.

Akini varasemate filmide hulgas on olnud nii hinnatud draamasid («Vastu seina», «Maailma äärel»), sotsiaalkomöödiaid («Solino», «Soul Kitchen»), Türgist inspireeritud dokumentaalfilme muusikast ja keskkonnast ning viimati mullu Eesti ekraanidel linastunud lõbus teismeliste road-movie «Tschick»

Peaosalist Katjat kehastava Diane Krugeri jaoks on tegu esimese suure saksakeelse rolliga. Režissööri sõnul sai andekas näitlejanna lõpuks ometi mängida oma emakeeles, mis muutis osatäitmise veelgi mõjuvamaks. Hannoveris sündinud endine baleriin ja modell on kinoekraanidel tegutsenud juba 15 aastat, laveerides osavalt Prantsusmaa ja USA, inglis- ja prantsuskeelsete rollide vahel. Suurimat kuulsust on talle toonud osatäitmised filmides «Vääritud tõprad», «Trooja» ja «Rahvuslik aare» ning Marie-Antoinette'i roll filmis «Hüvasti, mu kuninganna». Cannes'i filmifestivalil võitis Kruger Katja rolliga teenitult parima näitlejanna auhinna.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles