Kago uus album ilmub vinüüliformaadis

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kago.
Kago. Foto: Lauri Kulpsoo

2. aprillil ilmub ühemehebändilt Kago üle mitme aasta uus album «Yhel pyhapäeval», sedapuhku 12” vinüülina. Teose annab välja plaadifirma Õunaviks.

Nagu Kago eelminegi album, on «Yhel pyhapäeval» suures osas valminud ühes Lõuna-Eesti talus Räestul, kus muusik ja kirjanik Lauri Sommer juba pea kümmekond aastat elab. «Sealt on pärit aastaaegadega seotud muusikalised tundetoonid,» ütleb ta.

Plaadi väljaandjal on tunne, et mida enam kaome me ekraanide taha ja võrgustike sisse, seda defitsiitsem kaup Kago muusika on – need laulud on kui märgid teistmoodi elu võimalikkusest maal mitte paraadlikus ajastufilmis, vaid väikestviisi, siin ja praegu. Tasub vahel maha istuda ja kuulama jääda.

17 loo hulgas on paljud laulud teiste tekstidele. Lauri Sommer: «See unustatud luuletajatele hääle andmine on kindlasti yks selle plaadi mõte.» Esindatud on Eha Lättemäe («oli mulle nagu Vanaema eest»), Olev Kiriling («siitsamast Matsi kylast»), Jyri Andreller («eestiaegne vähetuntud dekadentlik poeet»), Valner Valme («teismea lemmikluuletajaid naabermajast»), Kino laulja Viktor Tsoi ja Austra luuletaja Georg Trakl, kelle tõlkekogu Lauri sügisel välja andis. Lisaks Kago vanad lemmikud Andres Allan ja Ernst Enno, klassikud Artur Alliksaar ja Juhan Liiv.

Ka salvestatud pole laule päris üksi. Neljas loos mängib tšellot Mirjam Rennit, «Neil õhtutundidel» on viiulil Karoliina Kreintaal ansamblist Tintura. Omaette väike kunstiteos on plaadi ümbris Toomas Pääsukeselt, kes kujundas ka Kago esimesed kaks albumit.

Plaadi esitluskontserdid toimuvad 5. aprillil Sänna kultuurimõisas, 6. aprillil Tartus Botaanikaaia palmimajas, 11. aprillil Tallinnas Kirjanike majas ja 12. aprillil Viljandis Kondase keskuses. Algus igal pool 18. Tallinnas toimub ühtlasi Lauri Sommeri tõlgitud Georg Trakli valikkogu «Sinine silmapilk» esitlus, kontserdi annab lisaks Kagole Spice Mouse. Viljandis esitletakase aga ka Õunaviksi eestvedaja Villem Valme teist luulekogu «Öömüük aknast», koos Kagoga esineb Arles Kangus.

2. aprillist on plaat striimitav-ostetav ka kõigis digikanaleis. Plaadi singliloole «Tänavalatern» on Zbanski Kino poolt valminud video:

Teise singli «Neil õhtutundidel» avaldame vahetult enne plaati ennast. Ilmub ka Õunaviksi erileht Mahlapress, kus Kago kirjutab taustajuttu nii plaadi enda kui selle lugude kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles