Risto Joost kutsub veega mängima

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dirigent Risto Joost.
Dirigent Risto Joost. Foto: Tõnu Tormis

Risto Joost kutsub fantaasiaküllasele Tallinna Kammerorkestri kontserdile, kus plaksutakse, mängitakse veega ja laste mängupillidel.

Juubelit tähistav Tallinna Kammerorkester ootab 4. aprillil kell 19 Mustpeade majja kuulama tavatut kontserti «Kõikvõimas». Risto Joosti sõnul sai sari «Kõikvõimas» kolme aasta eest alguse, et esitleda orkestrit kui mitmekülgset instrumenti, sooloesinejaist terve orkestrini. «25 aastaga oleme saanud täiskasvanud instrumendiks ja seda kasvamist nüüd näitamegi, muusikas täis fantaasiat ja lapsemeelsust,» ütleb peadirigent.

Orkester alustab plaksutades Eestis harvaesitatud Steve Reichi «Clapping musicut». Nagu päris esimesel kontserdil kõlab nüüdki Erkki-Sven Tüüri muusika, seekord «Action». Risto Joost soleerib John Cage’i «Water Wallis», palas, kus muusikaks muutuvad vesi, jää ja aur ning laval on kiirkeetja, raadiod, malmvann ja vannipart, blender jm.

Steve Reichi «Duetis kahele sooloviiulile ja keelpilliorkestrile» on solistid Harry Traksmann ja Olga Voronova. Esimese kontserdipoole lõpetab Ardo Ran Varrese keelpilliorkestrile kirjutatud «Concentra» teine maailmaettekanne.

Kontserdi teises pooles kõlab Austria helilooja Heinz Karl Gruberi pandemoonium «Frankenstein!!» Austerlase Hans Carl Artmanni lapsefantaasiat täis tekstil põhinev muusikalugu toob meieni James Bondi, Frankensteini, Dracula, Batmani, Robini ja teised. Orkestris on puhkpillirühm (mängib ka laste puhkpillidel) ja löökpillimängijad (ka veetorudel) ning klaver. Šansoneer Ardo Ran Varres retsiteerib eestikeelset teksti.

Grammy võitja ja mitmekordne nominent Tallinna Kammerorkester tähistab oma juubelit uhkete kontsertidega väärikas Mustpeade Majas. Juubeligalal 7. aprillil on 25-aastane orkester laval koos parimate sõpradega: Tõnu Kaljuste, Juha Kangas, Jaakko Kuusisto, Risto Joost ning Kalle Randalu ja Eesti Filharmoonia Kammerkoor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles