Kumu filmikevad tutvustab piinatud geeniusi ja kokakunsti saladusi

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Francis Bacon: ängistav pintslitõmme»
«Francis Bacon: ängistav pintslitõmme» Foto: kaadr filmist

Kumu kultuuriteemaliste dokumentaalfilmide kevadise hooaja juhatab sel kolmapäeval sisse otsekohene portreelugu, mis otsib piinatud geeniuse Francis Baconi elust võtit tema painava loomingu mõistmiseks.

Allpool kava ja videotutvustused

«Francis Bacon: ängistav pintslitõmme» harutab tükk tüki haaval lahti ühe Briti 20. sajandi olulisema kunstniku vastuolulise isiksuse, kelle moondunud nägusid ja kehasid kujutavaid maale müüakse oksjonitel miljonite naelade eest.

Richard Curson Smithi ülevaatlik ja hariv film haarab kaasa nagu Baconi töödki – täie jõu ja jõhkra aususega. 4. aprillil kell 18 Kumu auditooriumis aset leidva seansi juhatab sisse kunstiteadlane ja -kriitik Eha Komissarov. Film on inglise keeles ilma tõlketa. Sissepääs tasuta.

Kunstnikest portreteeritakse kevadhooajal veel David Hockneyt ja Jean-Michel Basquiat´d, arhitektidest Roger D’Astous´d. Esilinastub Piibe Kolka film-performance, mis tutvustab Katja Novitskova loomingut.

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivali juhatab sisse Steve De Rooveri film «Unustatud õudused», mis heidab valgust kahetsusväärselt vähe tuntud, aga erakordselt rikkalikule flaami õudusfilmitraditsioonile. Külla tuleb sealse žanrifilmi maestro Harry Kümel.

Dopinguga vahele jäänud tippjalgratturi David Millari viimaste võidusõitude kaudu avanevad Finlay Pretselli filmis «Ajasõit» jalgrattaspordi võlu ja valu.

Prantslase Clément Cogitore´i film «Bragino»vaatleb kahe sügaval Siberi taigas elava vanausulise perekonna pingelisi suhteid.

Marko Raadi film «Köögis: Klaus, Gloria, Farm, Põhjaka, Mekk» kujutab ühte päeva Eesti tipprestoranide köögis.

Kokku on kevadhooaja kavas kümme filmi. Hooaeg lõpeb 6. juunil, kui linastub jaapanlase Koki Shigeno film «Nuudlisupiässad», mis avab Jaapanis erakordselt populaarse ramen’i ehk nuudlisupiroa fenomeni ja selle õige valmistamise saladuse.

Kõik filmid jõuavad ekraanile Kumu auditooriumis kolmapäeviti kell 18 ja on vaatajatele tasuta. Seanssidele eelnevad ekspertide sissejuhatused.

Kultuuriteemaliste filmide sarja Kumu Dokumentaal korraldavad Kumu ja PÖFF.

Kumu kevadise filmihooaja kava

4. aprill

«Francis Bacon: ängistav pintslitõmme», režissöör Richard Curson Smith (Suurbritannia)

Briti kunstniku Francis Baconi (1909–1992) looming on täis agressiivsust, valu, jõhkrust, inetust, ent ometi paeluvad tema moondunud kehasid kujutavad tööd üha enam avalikkust. Film harutab tükk tüki haaval lahti Baconi kunstnikumüüdi taga peituva keerulise ja masohhistliku inimese, andes võtme tema loomingu mõistmiseks.

11. aprill

«Hockney»režissöör Randall Wright (Suurbritannia)

20. sajandi kunstiikoon David Hockney avab eksklusiivselt oma arhiivi ja ateljee uksed, et anda vaatajale ülevaade kunstniku loomingulisest kujunemisest, tema mõttemaailmast ja raugematu töövõime põhjustest. Tulemuseks on sümpaatne ja sooja aktsendiga portreefilm.

18. aprill

«Bragino», režissöör Clément Cogitore (Prantsusmaa)

Sügaval Siberi taigas, eemal tsivilisatsioonist, elab kaks vanausuliste perekonda – Braginid ja Kilinid –, kes ei kannata üksteist silmaotsaski.

25. aprill

HÕFFi eri: «Unustatud õudused», režissöör Steve De Roover (Belgia)

Flaami kultuuri kahetsusväärselt vähe tuntud, aga erakordselt rikkalik õudusfilmitraditsioon on inspireerinud seda rohkete filmikatkenditega illustreeritud põnevat ülevaadet. Sissejuhatus Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivalile, mille fookuses tänavu flaami õudusfilm on.

2. mai

«Ajasõit» režissöör Finlay Pretsell (Suurbritannia)

Dopinguga vahele jäänud jalgratturi David Millari viimaste võidusõitude vahendusel avanevad jalgrattaspordi võlu ja valu. Tabab täpselt selle nõudliku ala olemust.

9. mai

«Hilisteismeline Jean-Michel Basquiat», režissöör Sara Driver (USA)

Sissevaade Jean-Michel Basquiat´ ja New Yorgi tormilisse ellu aastatel 1978-1981 – aega, kui aktuaalseks said hiphop, punk, tänavakunst, rassiküsimused. See kõik puudutas ja inspireeris kunstnikku, kes lahkus elust juba 27-aastaselt.

Klipp: https://www.youtube.com/watch?v=gNWibwC0QII.

«Köögis: Klaus, Gloria, Farm, Põhjaka, Mekk», režissöör Marko Raat (Eesti)

Üks päev Eesti tipprestoranide köögis. ERMi toidunäituse tarvis tehtud antropoloogiliste filmide kinoversioon.

23. mai

«Roger D’Astous», režissöör Etienne Desrosiers (Kanada)

Põhjalik ja kaunis film 20. sajandi ühest olulisemast Kanada arhitektist, kelle loomingusse kuuluvad sellised ehitised nagu Montreali olümpiaküla, hotell Chateau Champlain, Expo’67 kristlik paviljon, aga ka terve rida modernseid kirikuid.

30. mai

Katja Novitskova loomingut tutvustava film-performance’i esilinastus

Katja Novitskova Kumus avatud näitust «Kui sa vaid näeksid, mida ma su silmadega olen näinud. 2. aste» saatev film-performance, milles Piibe Kolka uurib kunstniku loodud installatiivseid kooslusi pseudoetnograafiliste vahenditega.

6. juuni

«Nuudlisupiässad», režissöör Koki Shigeno (Jaapan)

Kuigi ramen on pealtnäha lihtne nuudlisupiroog, peab selle õigesti valmistamiseks õppima aastaid. Need, kes selle kunsti omandavad, on Jaapanis väga kõrgelt hinnatud. Kuidas tehakse ramen´it ja miks armastavad miljonid jaapanlased seda rooga üle kõige maailmas, annab vastuse see emotsionaalne film.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles