Krestomaatiline Teet Kallas

Rein Veidemann
, literaat
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teet Kallas.
Teet Kallas. Foto: Peeter Langovits

Krestomaatia on eeskujulike tekstinäidete kogu, mis on lugejatele või kirjandusharidusest huvitujatele teejuhiks ühte või teise kirjanduskultuuri, ühe või teise autori loomingusse. Need tekstinäited võivad olla katkendid romaanidest või novellid; need võivad esindada mingeid kirjanduse ajajärke, žanre, olla neist läbilõige, aga mis peamine, krestomaatiatesse valitud-koondatud tekstide autorid kujutavad endast kirjanduskultuuri establishment’i. Nad esindavad T. S. Elioti mõttes küpsust (loetagu Elioti esseed «Mis on klassik?») ning nende teoste lugemisväärtus ulatub kaugemale nende ilmumisajast.

Rein Veidemann kirjutab Teet Kallase kohta: «Olen püüdnud visandada siin «krestomaatilist Kallast» kui kirjanikku. Aga lisada tuleb Kallas kui telesarja «Õnne 13» kauaaegne stsenarist (1996 – 2011); kui sadade kolumnide, kirjandusarvustuste autor; kui arvamuskülgede toimetaja Sõnumilehes, Postimehes; kui Loomingu toimetaja, aga ka Rahvarinde häälekandja Vaba Maa toimetaja. Lisada tuleb Kallas kui mitmesse erakonda kuulunud poliitik ja Eesti saatust pööraval hetkel 20. augustil 1991 Toompeal tegutsenud rahvaesindaja.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles