Raadioteater tähistab 90. sünnipäeva

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Kivirähk
Andrus Kivirähk Foto: Tiit Mõtus

Raadioteater sündis 1928. aastal, kui veel ei olnud helendavaid ega vilkuvaid ekraane ja maailmas toimuva tõi inimesteni rohelise silmaga raadioaparaat.

Raadioteatri rajaja oli meie esimene raadioreporter ja esimene kuuldemängurežissöör, populaarne halloo-mees Felix Moor, kel 12. aprillil on 115. sünniaastapäev.

Raadioteatri sünnipäevanädal kulmineerub 12. aprillil Andrus Kivirähki kuuldemängu «Felix Moori saunapäev» avaliku salvestuse ja otseülekandega kell 17.05 Vikerraadios. Kuuldemängu on lavastb Andres Noormets, helirežissöör on Külli Tüli. Osades on Tambet Tuisk, Jan Uuspõld, Tõnu Oja, Tõnis Niinemets, Eva Koldits.

Kuuldemängu esiettekande järel antakse 21. korda üle Raadioteatri näitlejapreemia.

ERR-i raadioprogrammides jõuavad sünnipäevanädalal eetrisse kuuldemängukatkendid, mis annavad läbilõike Raadioteatri 90 aastast. Lisaks ilmestavad saatepäevi helipildiks kujundatud eesti vanasõnad, mida esitavad Jan Uuspõld, Garmen Tabor, Jüri Aarma ja Liina Vahtrik.

Kuuldemängude tavapärastel saateaegadel ja Vikerraadio Järjejutu ajal kõlab Raadioteatri 90. tegevusaasta tähistamiseks valik eripalgelisi kuuldemänge meie helisalvest. Klassikaraadio Jutujärjes on eetris Felix Moori raadiolugemised heliarhiivist. Vikerraadio Luuleruumis saavad sõna Raadioteatri tegijad läbi aegade.

ERR-i kultuuriportaalis avaneb erileht raadioteater90.err.ee, mis annab põhjaliku ülevaate Raadioteatri loost. Vaatajal-kuulajal on erilehel võimalus ka oma teadmisi proovile panna.

Täna on Raadioteater kuuldav Rahvusringhäälingu kolmes raadioprogrammis: Vikerraadios, Klassikaraadios, Raadio 2-s. 

«Enam ei koguneta tingimata raadioaparaadi juurde – saated on järelkuulatavad kodulehtedel ja arhiivis,» räägib Raadioteatri juht Tiina Vilu. «Nüüdseks on meie kuuldesaal avatud igaühele lausa peopesal, kui kasutada Raadioteatri äppi.»

Raadioteatris sünnivad kuuldemängud, järjejutud, õhtujutud, luulesaated, Raadio Ööülikooli loengud, samuti lühisari «Üks lugu», õilisreklaamid, eesti vanasõnad jm.     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles