Video: ansambel Data uus singel «Dr. Frankenstein»

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Aunaste ja Igor Garšnek
Tiit Aunaste ja Igor Garšnek Foto: Ansambel Data

Ligi üheksa aastat vaikinud ja nüüdseks uuenenud koosseisuga Data on välja lasknud uue loo «Dr. Frankenstein» singli ja video.

«Dr. Frankensteini» muusika on valminud isa ja poja Igor Garšneki (klahvpillid) ning Kaur Garšneki (kitarrid) koostöös, videoklipi tegijateks on Madis Lempu ja bändi teine kitarrist Tiit Aunaste. Salvestise kokkumängu ja master’i tegi Kaur Garšnek (miksimise koos Igor Garšnekiga). Ühtlasi tähistab Data uus lugu bändi žanrilist pööret synthwave proge-rocki suunas.

Instrumentaalloo «Dr. Frankenstein» pealkiri viitab mitte kirjanik Mary Shelley väljamõeldud Frankensteini koletisele, keda kuulsas filmis kehastab Boris Karloff – vaid doktor Frankensteinile, kelle kätetööna too koletis ilmavalgust nägi. Selle müütilise doktori story taga on oma alltekst, et ka kõige helgemad pead ei pruugi alati mõista, millised destruktiivsed jõud («koletised») võivad nende vaimutöö viljana valla pääseda. Tasub mõelda vaid füüsikutele Edward Tellerile, Robert Oppenheimerile, Albert Einsteinile ja aatompommile.

Frankenstein ja FrankEinstein – kas pole kummastav sõnamäng?

Mõttemänguna on Data «Dr. Frankensteinis» kasutatud 11 sekundi pikkust muusikalõiku Edgar Winteri loo «Frankenstein» 1973. aasta originaal-salvestisest, mis on lühikese epigrammina Data loo keskele paigutatud.

Elektroonilise progerocki bänd Data moodustus 1988. aastal koosseisus Tiit Aunaste (laul, kitarr, klahvpillid, programmeerimine) ja Igor Garšnek (klahvpillid). Mõned kuud hiljem liitus Dataga laulja Urmas Alender. Selles koosluses ilmus aastal 1990 ka helikassett «Kõik läheb mööda», samal aastal lisaks veel Igor Garšneki rock-oratooriumi LP «Loomade farm» (salvestatud koos segakooriga Olevine, sõnad Urmas Alender George Orwelli samanimelise romaani järgi). 2009. aastal ilmus Data kogumik-CD «Kõik läheb mööda», mille muusikavalik on tunduvalt suurem kui samanimelisel varasemal helikassetil.

Data on teinud huvitavat koostööd samuti Hillar Norralti (laul), Erich Kriegeri (laul), Kalle Vilpuu (kitarr) ja Mihkel Rauaga (kitarr). Praegu kuuluvad Data koosseisu Igor Garšnek (klahvpillid), Kaur Garšnek (kitarrid) ning Tiit Aunaste (kitarr ja programmeerimine).

Singel on digireliisina kättesaadav peamistes voogedastusplatvormides nagu Spotify ja iTunes, samuti Bandcampis ja Soundcloudis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles