Kuldne Mask toob Eestisse põnevat teatrit

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva teatri Draamakunstikool (Dmitri Krõmovi teatrilabor) lavastus «Kaasavaratu», lavastaja Dmitri Krõmov
Moskva teatri Draamakunstikool (Dmitri Krõmovi teatrilabor) lavastus «Kaasavaratu», lavastaja Dmitri Krõmov Foto: Natalia Cheban

Festivali kavas on seitse lavastust, mida mängitakse kokku kümnel korral. Festival toimub 9.-17. oktoobrini, teist aastat toimub festivali avamine Narvas, etendusi mängitakse ka Viljandis ja Sillamäel. Kõik etendused ja üritused on varustatud sünkroontõlkega eesti keelde.

Festivali avab Moskva Vladimir Majakovski nimelise teatri etendus «Inimene, kes pidas oma naist kübaraks» ülemaailmselt tuntud neurokirurg Oliver Sacksi raamatu ainetel, tema loomingut peetakse teenitult bestselleriteks. Laval seguneb multimeedia eksootiliste muusikainstrumentidega rõhutades seda, kuidas kaasaegses maailmas kõlab see inimene, mille haigus on teinud «eriliseks». Delikaatne huumor ja näitlejate võluvus lisavad jutustuselt erilise läbitungivuse. Etendust mängitakse Narvas, Viljandis ja Tallinnas. Sillamäel ja Tallinnas toimub ka programm «Laste nädalalõpp».

Pealinnas avatakse festival ühel kõige moodsamal ja ligitõmbavamal laval – «Kultuurikatlas». Siin toimub ebatavaline etendus «Kolm õde» teatrilt «Krasnõi Fakel» (Punane tõrvik) Novosibirskist. Etendus on kurtide keeles subtiitritega vene ja eesti keeles. See lavastaja Timofei Kuljabini põhimõtteline lähenemine teeb nähtavaks inimmõtte sellest, et inimesed ei kuule üksteist ning avab vaatajatele teksti enda eheduse. Igaüks justkui loeb seda teksti koos kangelastega, aga omaette.

J. Vahtangovi nim. teatri lavastus «Kuningas Oidipus», lavastaja Rimas Tuminas
J. Vahtangovi nim. teatri lavastus «Kuningas Oidipus», lavastaja Rimas Tuminas Foto: Valeriy Myasnikov

Festivali kavas on samuti kaasaegse teatri repertuaaris haruldane draama «Kuningas Oidipus», see on ühislavastus Jevgeni Vahtangovi nimelise teatrilt ning Ateena rahvuslikult teatrilt. Müüt Oidipusest on inimkonna ajaloos üks kõige süngemaid. Leedu lavastaja Rimas Tuminas on aktsenti muutnud ning räägib loo kangelase üksindusest koos oma Saatusega, inimlikust väärikusest, hingejõust ja halastusest.

Kavas on ka Moskva Rahvuste teatri hiljutine esietendus «Tsirkus», see on legendaarse nõukogude komöödia ainetel lavastatud muusikal – see on lugu unistuste jõust ja võlust, sellest, kuidas taaselustatud unistus matab enda alla reaalsuse seejuures õigustades kõiki vahendeid – terrorit, sõdu, ebavõrdsust ja vägivalda. Peaosas on leedu näitlejatar Ingeborga Dapkunaite.

Festivali lõpetab Eestiski armastatud lavastaja Dmitri Krõmovi ja tema «Teatrilabori» näitlejate etendus «Kaasavaratu». Dmitri Krõmov on kandnud Ostrovski näidendi tegevuse kaasaega ning järgib autori näpunäiteid omal moel – «tegevus toimub kaasajal». Ta on ehitanud selle põhjal oma isikliku ja unikaalse maailma – farsiliku, groteskse, väljanaerva.

Moskva Rahvaste Teateri lavastus «Šukšini jutustused», lavastaja Alvis Hermanis.
Moskva Rahvaste Teateri lavastus «Šukšini jutustused», lavastaja Alvis Hermanis. Foto: Elena Chuchvara

Sel aastal teeb «Kuldne Mask» esimest korda teoks erilise projekti koostöös Linnateatri festivaliga «Talveöö unenägu», mis esitleb detsembrikuus viit väljapaistva läti lavastaja Alvis Hermanise tööd, seda koos sünkroontõlkega vene ja eesti keelde. Sellesse programmi on lülitatud Alvis Hermanise «Šukšini jutustused», milles peaosasid mängivad vene teatri ja kinostaarid Jevgeni Mironov ja Tšulpan Hamatova. Etendus on festivali «Kuldne Mask» laureaat. Piletimüük sellele etendusele algab 2. mail. Piletimüük algab 16. aprillil kell 10.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles