Tartu Kunstimajas näitus igavusest

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Mudist. Supleja. 1974. Õli, lõuend.
Peeter Mudist. Supleja. 1974. Õli, lõuend. Foto: Tartu Kunstimuuseum

Reedel avatakse Tartu Kunstimajas Peeter Talvistu kuraatornäitus «Igavuse esteetika». Näitusega kaasneb temaatiline konverents.

Tänapäevase kultuuri vundamendiks on huvitavus ning pidev tarbija tähelepanu köitmine, kõik igapäevaotsused saavad enamasti külge erilisuse aura. Seejuures oleme aga unustanud, et loovuse ja uute teadmiste aluseks on sageli just nimelt igavus, kõige sündmusliku puudumine. Soovime sõnades seda enamasti vältida, igavust peletada, kuid oskame sellegipoolest kõik ka igavleda.

Vahel me lausa otsime igavust: seda meditatiivset seisundit, mille jooksul oleme kahekesi ainult iseendaga. Näitusel „Igavuse esteetika” pole tegelikult ühtegi igavat teost ning sõna «igavus» ulatus ei ole lõplikult defineeritud, kuid see pakub end alati välja kui midagi nauditavat.

Näitusel osalevad kunstnikud Sirja-Liisa Eelma, Flo Kasearu, Peeter Mudist, Krista Mölder, Ede Raadik, Imat Suumann, Jevgeni Zolotko ja Jaan Toomik.

Projekti idee kaasautor on Jaak Tomberg ning graafiline kujundaja Tuuli Aule.

Näitus on avatud 13. maini.

Nädal hiljem, reedel, 20. aprillil kell 11.00–17.00 toimub Tartu Elektriteatris (Tartu Ülikooli kirik, Jakobi 1) konverents «Igavuse esteetika», kus teemat lahkavad Eik Hermann, Tõnis Kahu, Maarin Mürk, Katre Pärn, Karl Saks, Joosep Susi, Maia Tammjärv, Tõnis Tatar ja Berk Vaher. Samal õhtul kell 19.00 on Elektriteatris igavuse teemaline filmiseanss, kus näidatakse maailma filmiklassikasse kuuluvat režissöör Chantal Akermani 1975. aasta filmi «Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Brüssel».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles