Esilinastub loodusfilmide suurmeistri Rein Marani uus teos

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Marani film «Peetrike Laanetagusel»
Rein Marani film «Peetrike Laanetagusel» Foto: Kaader filmist

19. aprillil kell 19.30 esilinastub kinos Artis legendaarse režissöör-operaatori Rein Marani loodusteemaline koguperefilm «Peetrike Laanetagusel» (53 min).

See on lugu väikese inimese looduse avastamise retkedest ja ümbritseva elurikkuse esmastest märkamistest. Peetrike on filmivaatajale justkui teejuht elust pulbitseva keskkonna juurde.  Vaataja leiab end tema silme läbi avastamas kõikvõimalikke imelisi olendeid rohurinde tasandil, taimedel, põõsastel ja taevaavarusse sirutuvatel puudel esmaavastuse üllatuse ja rõõmuga.

See film ei ole pelgalt filmitegijate fantaasia vili, vaid tugineb väikeste inimesehakatiste käitumise jälgimisele looduslikus keskkonnas. Iga poisipõnn või tüdrukutirts võib ise avastada oma «Laanetaguse» siinsamas Eestimaal igas maa- või suvekodus, asulas, väikelinnas, pargis  ̶  igal pool, kus lapike rohelust veel alles jäänud on.

Filmis nähtu pakub elamusi, kuid tekitab ka küsimusi. Laps ootab vastuseid oma vanematelt, vanavanematelt. Asjakohaste selgituste leidmisel on abiks Gaviafilmi kodulehel olevad fotod peamistest olevustest (koos eesti- ja ladinakeelsete nimetusega), kellega Peetrike Laanetagusel kohtub. Kuna Peetrike liigub mitmes eriilmelises biotoobis, sobivad teemakohased filmilõigud ilmestama loodusõpetuse tunde.

Filmi kaasoperaator on Tõnu Talpsep, helilooja Pärt Uusberg, tootja Gaviafilm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles