Kumu näitab filmi vaenujalal olevatest Siberi vanausulistest

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Film Siberi vanausulistest «Bragino»
Film Siberi vanausulistest «Bragino» Foto: Kaader filmist

Sügaval Siberi taigas, eemal tsivilisatsioonist, elab kaks vanausuliste perekonda, kes ei kannata üksteist silmaotsaski. Sel kolmapäeval Kumu kultuuriteemaliste dokumentaalfilmide sarjas linastuv «Bragino» toob selle shakespeare´liku vastasseisu ekraanile.

Prantsuse režissööri Clément Cogitore filmi tegevus hargneb Jenissei lisajõe Sõmi ääres asuvas pisikeses Bragino külas, kust lähima asustatud punktini jääb 500 kilomeetrit. Braginid ja Kilinid on sinna kunagi põgenenud tsivilisatsiooni eest, ent tülli pööranud ega suuda kuidagi lapikest maad sõbralikult jagada. Isegi tara on kahe majapidamise vahele ehitatud. Kummagi pere lapsed saavad küll kokku jõe keskel asuval neutraalsel saarel, aga vanemate vari saadab ka neid ja normaalsest läbikäimisest ei tule midagi välja.

Olukorra muudavad veel pingelisemaks aegajalt helikopteriga saabuvad lärmakad jahimehed, keda Kilinid võõrustavad. Loodusega kooskõlas elavad Braginid sooviksid aga säilitada eraldatust ja süüdistavad jahimehi selles, et nad on omastanud maa ja lõbu pärast taiga loomadest tühjaks kütivad. Õhus valitsev pinge võib iga hetk vallanduda verise arveteõiendamisena.

Mängufilmilik dokumentaalfilm on linastunud arvukatel festivalidel ja pälvinud kriitikute positiivse vastuvõtu.

18. aprillil kell 18 Kumu auditooriumis aset leidva seansi juhatab sisse Filipp Kruusvall. Film on vene keeles ingliskeelsete subtiitritega. Sissepääs tasuta.

Kultuuriteemaliste filmide sarja Kumu Dokumentaal korraldavad Kumu ja PÖFF.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles