Ugalas esietendub laupäeval Tolstoi «Elav laip»

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingrid Isotamm, Martin Mill ja Janek Vadi Ugala lavastuses «Elav laip».
Ingrid Isotamm, Martin Mill ja Janek Vadi Ugala lavastuses «Elav laip». Foto: Gabriela Liivamägi

Ugala teatris esietendub laupäeval, 21. aprillil vene suurkirjaniku Lev Tolstoi näidend «Elav laip», mis on ühtlasi lavastajadebüüdiks näitlejale ja filmitegijale Kristo Viidingule. Viimati tõi selle vastuolulise näidendi eesti publiku ette Kalju Komissarov 1998. aastal, samuti Ugalas.

Vene suurkirjaniku tuntuim näidend «Elav laip» räägib hea ja kurja võitlusest inimese sees. Süžee on näiliselt lihtne – armukolmnurk: naine ja kaks meest, kellest üks on üleliigne ning peab end teiste õnne nimel taandama. Lavastaja Kristo Viidingut köitis näidendit esimest korda lugedes, kui palju on kasutatud sõna «armastus». «Mind hakkas huvitama mäng teemal: tingimusteta armastus kui üks inimlikkuse põhijõude. Kõigis meis on pühak ja patune, kurjuse ja headuse heitlus. See teebki meist inimese, kes kõnnib läbi ajastute. Igavene igatsus me inimlikus südames,» selgitas ta.

Näidendis on kesksel kohal mustlased ja nende muusika. Nii saab ka Ugala lavastuses näha ja kuulda elavat muusikat – näitlejate mustlasansamblile annavad hoogu Svjata Vatra solist Ruslan Trochinskyi ja «Gogoli diskost» tuttav viiuldaja Tarmo Suvisild.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles