Homme esitletakse Tallinnas Olle Lauli romaani «Kuristik»

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olle Lauli romaan «Kuristik».
Olle Lauli romaan «Kuristik». Foto: promo

Homme, 25. aprillil algusega kell 17 toimub raamatupoes Puänt Olle Lauli uue romaani «Kuristik» esitlus. Autoriga vestleb Valner Valme, katkendeid raamatust loeb ette Maria Lee Liivak.

Eesti Kultuurkapitali 2012. aasta proosapreemia laureaadi Olle Lauli kolmas romaan «Kuristik» on paljuhäälne jutustus, kus autor vaatleb viie põlvkonna elusaatusi. Romaani tegevustik saab alguse 1923. aastal ja jõub välja kaugemale kui tänane päev.

«Lauli on nii temaatiliselt kui stilistiliselt selgelt isikupärane autor, suveräänne hääl. Keegi teine ei kirjuta praeguses Eestis sellise kannatlikkusega inimhinge kannatustest,» on öelnud romaani kohta kirjanik Jan Kaus, kes toob välja, et esmakordselt on Olle Lauli lisanud romaani tegevustikule ajaloolise mõõtme.

Saatus, Jumal; päritolu ja rahvus – need on küsimused, mis korduvad läbi romaani. Küsimus mõistetamatust, hoomamatust väest, mille ees inimene on abitu ja väeti. Miski, mis võib oma tahtsi paisata ukrainlase ja venelase Pirita-Kosele või Narva, mis võib Eestis sündinud Nõukogude sõjaväelase lapsest teha USA illegaali või sundida läbi ja lõhki eesti rahvusest naise kodumaalt lahkuma. Kui riigipiirid muutuvad ja ajalugu tähendab ühele üht, teisele teist, muutub üha tungivamaks vajadus leida midagi, millele lõpuni kindel olla. Ja selgemaks saab ka arusaamine, kui keeruline see on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles