Maike ja Iggy Lond Malmborgi mängivad Nowy Teatris

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lond Malmborgi “99 Words for Void”
Lond Malmborgi “99 Words for Void” Foto: Internet

26. aprillil saab Maike ja Iggy Lond Malmborgi lavastust «99 Words for Void» näha Nowy Teatris Varssavis.

Nowy Teatr on tunnustatud poola lavastaja Krzysztof Warlikowski 2008. aastal loodud uus teater, mis otsib aktiivselt dialoogi publikuga ning võtab julgelt sõna ka kultuuripoliitikas. Kanuti Gildi SAAL on Nowy teatriga samuti jätkuvas dialoogis ning koostöös, kaks aastat tagasi külastasime neid lavastusega «Three left hours». Teatri kuraatorid on jälginud Maike ja Iggy Lond Malmborgi töid ning nüüd avanes võimalus nad ka Varssavisse esinema kutsuda. 

Maike ja Iggy Lond Malmborg kommenteerivad lavastuse «99 Words for Void» esitamist Poolas: Lavastuts «99 Words for Void» vaatleb, kuidas humanistlik retoorika pöördub ümber ning muutub ennast välistavaks jõuks. Oleme selle lavastusega esinenud Põhja-, Kesk- ja Lõuna-Euroopas, kus humanismi toidetakse nö. rinnapiimaga ning peetakse immanentseks tõeks. Me oleme väga põnevil, kuidas me lavastus võetakse vastu paremäärmuslusliku päevapoliitika valguses. Kas Poola konteksis võiks öelda, et humanistlik retoorika on pigem vastupanu, mitte hegemoonia? Kas kriitikale on siis üldse kohta? Rainer Fassbinder väidab, et iga ülestõus saab alguse enesele noa selga löömisega, justkui kannaks see ise mürki, mida ta tahab eemaldada. Selliste mõtetega oleme me oleme tulnud Varssavisse ning loodame siit lahkuda võibolla haavatuna, kuid siiski tugevama enesekriitikaga. »

Lavastus «99 Words for Void» (tõlge: 99 sõna tühjusele) vaatleb humanismi ja sellele toetuva «euroopalike väärtuste» tausta ning jälgib, kuidas neo-liberaalne poliitika on «inimlikkuse ideoloogia» dissonantsi löönud - glitch, mis ideoloogilisi värdvorme ja võõrandumist toodab. See on lugu lootuse asendumisest soovidega, mis saavad rahuldatud värskelt röstitud kohviubade aroomiga.

Idee, lavastus, esitus: Iggy Lond Malmborg, Maike Lond Malmborg / Dramaturgia: Johan Jönson / Tehnilised lahendused: Kalle Tikas / Kaasproduktsioon: Kanuti Gildi SAAL, Baltoscandal festival, Dublin Theatre Festival, Théâtre national de Bordeaux en Aquitaine, Teaterhuset Avant Garden / Projekt on kaasprodutseeritud NXTSTP-i poolt, EL Kultuuriprogrammi toetusel. / Lavastuse toimumist Nowy Teatris Varssavis toetab Eesti Kultuurkapital. 

Aktiivset tuuritamist jätkab ka Iggy Lond Malmborgi lavastus «Physics and Phantasma», mida on võimalik järgmisena näha Saksamaal Staatstheater'is Nürnbergis 30. juunil ning Sophiensaele's Berliinis 3. ja 4. juulil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles