Kaose ja korra piiril käies. Ly Seppel – 75

Rein Veidemann
, TLÜ emeriitprofessor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ly Seppel.
Ly Seppel. Foto: Peeter Langovits

Äsja ilmunud eluloointervjuus (raamatus «Kaose ja korra piiril. Kasvatusest ja haridusest. Isiklikult») tunnistab luuletaja ja tõlkija Ly Seppel-Ehin, et esimest korda emaks saanuna – koos luuletaja Andres Ehiniga (1940–2011) on tal kolm täiskasvanud tütart, nüüdseks ka viis lapselast; tütardest keskmine, Kristiina Ehin on uue põlvkonna tuntumaid kirjanikke – sai ta juba tol korral kõhutundega aru, «et kui sa lähed mööda teed ning ühte kätt jääb korrastatud maailm ja teist kätt kaos, siis need mõlemad on surnud maailmad». Ning lisab veendunult: «Ja ainult nende kahe vahel, selle kitsukese piiri peal käies oled sa päriselt elus.»

Sellest päriselust suurema osa on talulapsena sündinud ja kasvanud Ly elanud Raplas vanematekodus, mis oli rajatud algul pelgupaigana, sest pärast teist küüditamislainet 1949. aasta kevadel, mil Eesti-aegne taluelu lõplikult hävitati, polnud tema perel enam kodutallu asja. Siberisse küüditati Ly vanaema ja Ly noorim onu Jüri, kes küüditamise ajal käis 10. klassis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles