W A U H A U S – materjalide ja publikuga mängiv etenduskunstikollektiiv (2)

Iiris Viirpalu
, Teatriteadlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
STLi uuslavastus «Fluids» valmis koostöös auhinnatud Soome etenduskunstitrupiga W A U H A U S.
STLi uuslavastus «Fluids» valmis koostöös auhinnatud Soome etenduskunstitrupiga W A U H A U S. Foto: Samuli Laine

Sõltumatu Tantsu Laval esietendus neljapäeval Soome-Eesti koostöölavastus «Fluids». Etenduskunstile keskendunud Soome kunstikollektiiv W A U H A U S töötas sedakorda Eesti tantsijatega ning tulemusena sündis meeleolukas töö, kus libisevate ja libastuvate kehade ja liikumise kaudu uuritakse ebaõnnestumist ja ebatäiuslikkust. Lavastajad-koreograafid on W A U H A U Si liikmed Jarkko Partanen ja Anni Klein.

W A U H A U S i töid on iseloomustatud kui nüüdisaegseid lavastusi, mis rakendavad popkultuuri ning on korraga nii meelelahutuslikud kui ka paljastavad meie ühiskonna varjatud struktuure (on öelnud Soome teatrikriitik Maria Säkö). Kollektiiv kasutab oma töödes nüüdisetenduskunstile omast väljenduslaadi, segades kokku eri meediume ning töötades peale teksti ka helikujunduse, videolahenduste, tantsu ja huvitavate materjalidega. Nende loomingus ongi suur rõhk audiovisuaalsel kogemusel, samuti tööl publikuga, mis on sageli mänguline ja kaasav. Kollektiiv on pälvinud kodumaal Soomes ka suurt tunnustust ning neid on esile tõstnud kriitikud nii Soomes kui ka mujal maailmas.

Seoses uuslavastusega rääkisid Iirs Viirpalule oma tegemistest Jarkko Partanen, Anni Klein ja Heidi Soidinsalo. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles