ERSO annab kontserte Tbilisis, Jerevanis ja Bathumis

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

ERSO koostöö Gruusia ja Armeeniaga sünnib unikaalses koostöös Eesti riiklike institutsioonide ja ligi saja ereaettevõtja vahel. Kui ERSO kontserdid Tbilisi ja Jerevanis on pühendatud Eesti Vabariigi 100. aastapäevale, siis Bathumi kontsert toimub lisaks festivali Odessa Classics Batumi Weekendi raames.

ERSO turneed finantseerivad pea võrdsetes osades ühelt poolt Kultuuriministeerium ja EV 100 programm ning teiselt poolt ligi sada Eesti eraisikut. Projekti algataja Meelis Kubitsa sõnul on ERSO turnee eratoetajate seas palju tuntud Eesti kultuurielu toetajaid. «See on väga tähelepanuväärne nimekiri, mis pikeneb iga päevaga. Kõigi nende inimeste toetus põhineb lugupidamisel ERSO professionaalsuse ja orkestri aupeadirigendi Neeme Järvi isiku vastu. Meil on väga hea meel, et ka riigi institustioonid leidsid võimaluse operatiivselt projektis osaleda, toimuvad ju kontserdid EV 100 raames koos suursaadiku ametliku vastuvõtuga Tbilisis ja Jerevanis,» sõnas Kubits.

ERSO annab kontserdi Jerevanis 11. juunil, Tbilisis 13. juunil ja Bathumis Odessa Classics Batumi Weekend raames 15. juunil. Meelis Kubitsa sõnul on festival Odessa Classics juba alates asutamisest 2015. aastal olnud kerge Eesti aktsendiga. «Kui 2015. ja 2016. aastal olid festivali peakülalisteks Art Jazz Quartet ja Hortus Musicus, siis Batumi nädalavahetus ühendab omavahel  Ukraina, Gruusia ja Eesti muusikud. See on meie kompliment tänaseks juba suurimaks Ukraina klassikalise muusika festivaliks tõusnud Odessa Classicsi tegijatele eesotsas festivali asutaja Aleksei Botvinoviga,» sõnas Kubits.

Sissejuhatuseks peatselt algavale turneele kõlas ERSO ja Neeme Järvi esituses Armeenia helilooja Aram Hatšaturjani «Valss». Neeme Järvi rõhutas täna kultuurivahetuse olulisust, riikide ja rahvastevahelises läbikäimises. Solistidena lähevad orkestriga turneele Elina Nechayeva ja Mihkel Poll, kes esitavad Eesti ja Armeenia heliloojate loomingut.

Enne algavat turneed rõõmustab Neeme Järvi kodupublikut kahe kontserdiga. Sel ja järgmisel nädalal, 4. ja 11. mail annavad ERSO ja Neeme Järvi selle kevade viimased kontserdid Estonia kontserdisaalis. 4. mail soleerib maailma tippflötistide hulka kuuluv Clara Andrada de la Calle, kes on praegu Frankfurdi hr-sinfonieorchesteri ja Euroopa Kammerorkestri sooloflötist, kontsert on pühendatud Eesti legendaarseima flöödisolisti Samuel Sauluse 85. sünniaastapäevale. ERSO lõpetab hooja Kristjan Järvi juhatusel hooajalõpu festivaliga «Paractical Spirituality».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles