Ugala üleskutse näitlejatele!

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Lojevski on mees, kes veedab päevad ja õhtud Venemaa teatrites, aastas vaatab ta ära vähemalt 250 etendust.
Oleg Lojevski on mees, kes veedab päevad ja õhtud Venemaa teatrites, aastas vaatab ta ära vähemalt 250 etendust. Foto: Erakogu

Ugala teater kutsub näitlejaid osalema Oleg Lojevski laboratooriumis

Ugala teater koostöös MTÜga RAAAM korraldab mai lõpus teatrikunsti laboratooriumi, kus eesti näitlejad töötavad kuue päeva jooksul nelja Venemaalt pärit lavastajaga. Laboratooriumi kuraator on antud workshopi vormi looja Oleg Lojevski. Tänaseks on ta analoogseid laboratooriume läbi viinud rohkem kui kahekümnes erinevas teatris Venemaal ja ka mujal.

Laboratoorium toimub Ugala teatris 26.–31. maini. Lavastajad töötavad valitud tekstidega osalejatest moodustatud truppide ringis viis intensiivset päeva. Kuuendal päeval toimub valminud tulemuste ettenäitamine teistele laboratooriumis osalejatele ja teatriprofessionaalidele. Iga meeskonna juures tegutseb ka tõlk ning vene keele oskus ei ole osalemiseks vajalik. Laboratooriumi osalustasu on 50€ ning oma osalussoovist tuleb teada anda hiljemalt 10. maiks 2018 ott@ugala.ee.

Oleg Lojevski on dramaturg, teatrikriitik, filmistsenarist ja festivalide demiurg. Ta on Vene riikliku teatripreemia Kuldne mask ekspertnõukogu liige ning K. Stanislavski ja S. Djagilevi nimeliste rahvusvaheliste teatripreemiate laureaat. 20 aastat tagasi asutas Lojevski laboratoorium-õpitoa «Noor režissuur ja professionaalne teater», hiljem aga «Noor režissuur ja tänapäeva dramaturgia» eesmärgiga tuua kokku lavastajaid kogu Venemaalt ning tutvustada huvitavaid draamatekste. Oleg Lojevskil on õnnestunud luua laboratooriumide ülevenemaaline võrgustik. Oleg Lojevski on Venemaal tuntud kui ühemehe-teatriagentuur. Vaba Lava kuraator 2014/2015.

Laboratooriumis osalevad lavastajad:

  • Elena Nevežina – tuntud vene lavastaja, Moskva Kunstiteatri Stuudiokooli (Škola-studija MHAT) õppejõud, kelle lavastusi mängitakse paljudes Venemaa teatrites. Nevežina on korduvalt osalenud Oleg Lojevski korraldatud teatri laboratooriumides. Valitud materjal: Ivan Võrõpajev «Päikesetriip».
  • Nikita Grinšpun – Omski viienda teatri kunstiline juht. Oma teatriteed alustas ta Moskva Rahvuste Teatris. Grinšpun on olnud nomineeritud Kuldse Maski auhinnale ja tal on suur kogemus muusikateatri alal.
  • Laboratooriumides on ta tegelenud peamiselt klassikalise vene dramaturgiaga. Valitud materjal: Nikolai Gogol «Revident».
  • Nikolai Russki – Filosoofiadoktor, näitekirjanik ja lavastaja, ühe parima vene teatripedagoogi Veniamin Filštinski õpilane. Tema lavastusi on saatnud edu arvukatel festivalidel ja temalgi on suured kogemused laboratoorse teatritöö alal. Valitud materjal: Dmitri Danilov «Mees Podolskist».
  • Maksim Fomin – näitleja ja lavastaja, kes näitlejana Venemaal tutvustamist ei vaja ja kelle lavastused on alati oodatud kunstisündmused. Fomini soov teha tööd kaasaegse vene dramaturgiaga sai otsustavaks, et kutsuda teda osalema Eestis toimuvas laboratooriumis. Valitud materjal: Andrei Ivanov «Tütarlaps kutsekast».
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles