Kumu näitab filmi mehest, kes tegi New Yorgist oma lõuendi

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Hilisteismeline Jean-Michel Basquiat» linastub KUMUs
«Hilisteismeline Jean-Michel Basquiat» linastub KUMUs Foto: Kaader filmist

Kumu kultuuriteemaliste dokumentaalfilmide sarjas jõuab sel kolmapäeval ekraanile kunstimaailma esimese mustanahalise superstaari kujunemise lugu.

Sara Driveri film «Hilisteismeline Jean-Michel Basquiat» on pilguheit New Yorgi pulbitsevasse kultuuriellu aastatel 1978–1981 – aega, kui esile kerkisid hiphop, punk, tänavakunst... Aids, kinnisvarabuum ja Ronald Reagan polnud veel kohale jõudnud ja pennitu poeet püsis au sees. Tagantjärele Ameerika kultuuri kõige põnevamaks peetav periood puudutas ja inspireeris ka noorukest Basquiat´d, kes tegi Manhattani tänavatest oma esimese lõuendi.

Just sealt sai alguse ka tema ülikiire, vaid seitse aastat kestnud tähelend, sest kunstnik lahkus elust juba 27-aastaselt, põhjuseks heroiini üledoos. Nüüdseks on Basquiat´ tööde hinnad kerkinud taevasse: alles mullu müüdi üks neist 99 miljoni euro eest.

«See on üks kõige kaasahaaravamaid New Yorgi kultuuri õitseaja jäädvustusi,» kirjutas Hollywood Reporter pärast linateose esilinastust Toronto filmifestivalil.

Seanss leiab aset 9. mail kell 18 Kumu auditooriumis. Film on inglise keeles. Sissepääs tasuta.

Kultuuriteemaliste filmide sarja Kumu Dokumentaal korraldavad Kumu ja PÖFF.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles