Unikaalne võimalus: Lapin koos Lapiniga

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonhard Lapin (1975) Kabel.
Leonhard Lapin (1975) Kabel. Foto: EKM repro

Näituse «Leonhard Lapin. Tühjus ja ruum» viimasel laupäeval, 12. mail tutvustab Kumu suure saali näitusel oma loomingut kunstnik Leonhard Lapin. Tegemist on harukordse võimalusega heita näitusele pilk koos teoste autoriga. Näitus on avatud pühapäeva, 13. maini.

Leonhard Lapin on sõjajärgse eesti avangardkunsti üks tähtsamaid kunstnikke, kes tõusis kunstiareenile 1960. aastatel esile tõusnud noorte uuendusmeelsete kunstnike seltskonnaga SOUP ’69. Kohalikes piiravates tingimustes Ameerika popkunsti printsiipe kasutades sündis ainulaadne soviet pop.

1972. aastal alustas Lapin oma tuntuima, tehismaailma käsitleva ulatusliku sarjaga «Masinad». 1970. aastate keskel süvenes Lapin vene avangardi radikaalsesse pärandisse, mis mõjutas oluliselt ka tema tollast loomingut. Valmisid hommage-pildid nii Kazimir Malevitšile kui ka poliitilise laenguga sari «Märgid». 1980. aastate keskel loodud postmodernistlikud maalid uurisid üleminekuühiskonna valusaid valikuid. 1990. aastatest alates on Lapin süvenenud omaloodud suprealismi kontseptsiooni, mis kommenteerib tarbimisühiskonna mõjusid kultuuris.

Näituse finissage üritused laupäeval, 12. mail:

  • 14.00 ringkäik näitusel, vene keeles
  • 15.00 arhitektoonide töötuba väikestele ja suurtele
  • 16.00 ringkäik näitusel kunstnik Leonhard Lapiniga
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles