Prima Vista avaüritusel esitleti ulmelisi tulevikuvisioone

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Orase nimelise kirjanduskriitika auhinna mullune laureaat Berk Vaher.
Ants Orase nimelise kirjanduskriitika auhinna mullune laureaat Berk Vaher. Foto: Kristjan Teedema

7. mai õhtul anti Eesti Trükimuuseumis üle Prima Vista noorte omaloomingukonkursi «Tulevikutu(u)led» auhinnad ja esitleti eritrükisena valminud  konkursitööde kogumikku. Tegu oli ühtlasi ka  Rahvusvahelise Kirjandusfestivali Prima Vista avaüritusega. Festival toimub 7,-12. maini Tartus.

Konkursitöid  hinnati  kolmes vanuserühmas, noorimate, 15-16-aastaste seas saavutas esikoha Kerttu Kuku Rannust, keskmises rühmas võitis esimese auhinna Laura Kallari Mikitamäelt, vanimate, ehk 19-20-aastaste kirjutajate seast valiti parimaks Getter Suup Tartust. Parima meesautori tiitli pälvis Andres Reintam Tartust.

Konkursi žürii esimehe  Berk Vaheri sõnul teeb rõõmu, et  konkursitöid oli küllalt palju ja erinevais žanrites. «Samas ärgitame noori edaspidi veel julgemalt unistama, mitte hetkeidülliga rahule jääma, mitte üritama meeldida. Teie oletegi need, kes Tartu, Eesti ja maailma tulevikku kujundavad, nii oma tegemistes kui loobumistes. Parimates töödes jagus siiski nii irooniat kui südamlikkust, fantaasialendu kui huumorit - lootust, et tulevik on põnev ja üllatav,» rääkis Berk Vaher.

Kõige enam kirjutati konkursile ilukirjanduslikke tekste ulmelisest tulevikust ja Tartust. Getter Suupi lugu viib lugeja aastasse 2518, kus Tartu Ülikool on üks universumi parimatest õppeasutustest ning Tartu linn, kuhu ka teistelt planeetidelt soovitakse elama tulla. Samas on selle elanikud ikka «normaalsed inimesed» oma argiste rõõmude ja muredega.

Suup pälvis ka Tartu2024 meeskonna eripreemia ning esineb kolmapäeval, 9. mail Eesti Rahva Muuseumis toimuval visioonipäeval.

Konkursile «Tuleviku tu(u)led» laekus kokku 41 teksti, millest 6-liikmeline žürii valis välja 20 parimat eritrükisena valminud  kogumikus avaldamiseks. Piiratu tiraažiga eriväljaandele joonistas illustratsioonid noor kunstnik Helen Kärena Kuusik.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles