Aleksejevi uus näidnend draamateatri laval

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Aleksejevi «Pelgan iga vihmapiiska» draamateatris
Tiit Aleksejevi «Pelgan iga vihmapiiska» draamateatris Foto: Jaanus Laagriküll

Laupäeval, 12. mail esietendub Eesti Draamateatri väikses saalis Tiit Alkesejevi  näidend «Pelgan iga vihmapiiska», mis ilmus Loomingus 2017. aastal pealkirja all «Sentimentaalne valss». Lavastaja Madis Kalmet, peaosades Inga Salurand ja Guido Kangur.

Mees ja naine on töötanud koos välismissioonidel. Üks missioonidest läheb halvasti ja tekitab küsimusi, mis nõuavad vastuseid. See on lugu armastusest, reetmisest ning sidemetest, mida niisama lihtsalt lahti ei haruta. Öeldakse, et juhuslikke kohtumisi ei ole olemas. See võib tähendada kahe teineteisele määratud inimese kohtumist. Aga ka ohvri kohtumist timukaga.

Autor Tiit Aleksejev: «Ma tahtsin kirjutada lugu, mille tegelased oleksid asetatud äärmuslikesse tingimustesse. Et näha, kas nad murduvad või mitte. Alustades ma seda vastust veel ei teadnud, kirjutamise käigus tuli selgust juurde. Tavaolukorras oleme kõik enam-vähem inimlikud. Väljapeetud ja vastame täislausetega. Asjade tegelikud omadused tulevad alles pinge all välja. Suhte olemus samuti.»

Lavastaja Madis Kalmet: ««Pelgan iga vihmapiiska» sisaldab minu jaoks midagi mütoloogilist, arhetüüpset, kus argine on seotud ülevaga, lihtne keerulisega ja hea halvaga. Elu oma tobedas ja samas müstilises salapäras. Mina näen loos antiikdraama mõõtmeid! Siin on midagi Oidipusest ja midagi ka Antigonest. Põnev väljakutse.»

 Tiit Aleksejev: «See vihmapiiskade kujund oli algselt ainult näidendi motos, täpsemalt siis Bertolt Brechti luuletuses. Seda võib lugeda nii, et tuntakse hirmu oma armastatu pärast, et temaga võib midagi halba juhtuda. Umbes nii, et sa oled oluline, hoia end. Aga hirmu võib tunda ka tunnete ees, et kas nüüd ongi see «päris»? Inimesed otsivad ehedust, aga kui see kord käes on, siis paistab järsku kõik kuidagi kahtlane. Tekib hirm võidu ees. Aga teinekord võib juhtuda hoopis nii, et lähedasteks saanud inimesed on ootamatult vastamisi millegagi, mis on neist tugevam. Õigemini ei ole nad sellega vastamisi, see on lihtsalt kohal. Nende vahel.»

Tiit Aleksejevi «Pelgan iga vihmapiiska». Lavastaja Madis Kalmet, lavastuskunstnik Jaanus Laagriküll, valguskunstnik Priidu Adlas (Vaba Lava), videokujundajad Ann Einberg ja Tauno Makke, muusikaline kujundaja Peeter Konovalov (Ugala). Osades Inga Salurand, Guido Kangur, Robert Annus, Markus Luik. Esietendus 12. mail Eesti Draamateatri väikses saalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles