Köler Prize läks tänavu jagamisele

Janar Ala
, kriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köler Prize´i tänavused laureaadid Tanja Muravskaja ja Anna Škodenko ning publikupreemia võitja Holger Loodus.
Köler Prize´i tänavused laureaadid Tanja Muravskaja ja Anna Škodenko ning publikupreemia võitja Holger Loodus. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Esimest korda EKKMi väljaantava kaasaegse kunsti auhinna Köler Prize ajaloos läks see jagamisele. Tänavuse Köler Prize’i pälvisid Anna Škodenko ja Tanja Muravskaja. Mõlemad on naised ja kumbki pole rahvuselt eestlane, kui tuua kõigepealt välja nende ühisnimetajad, mis jäävad pigem küll formaalsuste valda (kuigi Muravskaja puhul vähem). Naistel, tundub, läheb üldse Eesti kaasaegses kunstis paremini, kui võtta edu mõõtmise aluseks näiteks edu väljaspool Eestit: Katja Novitskova, Kris Lemsalu, Sigrid Viir, Merike Estna jne.

Kunstnikupositsioonidelt (vihkan seda sõna) on nad vist küll peaaegu nii erinevad, kui veel olla saab (kindlasti saab ka rohkem). Muravskaja on fotokunstnik või õigem oleks siis praeguses kontekstis öelda fotokunstniku taustaga installatsioonikunstnik. 2016. aasta Wiiralt preemia laureaat Škodenko on maalikunstniku taustaga installatsioonikunstnik. Muravskaja tegeleb pigem välise reaalsuse ja Škodenko sisemise (ir)reaalsusega. Kui Muravskaja on pigem avav, on Škodenko pigem sulgev. Ja nii edasi ja nii edasi, eks neid binaarsusi võiks ehk veel välja tuua, aga las nad praegu jäävad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles