Lavale jõuab lavaka lõpetajate viimane ühine lavastus (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lavakunstikooli 28. lend.
Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lavakunstikooli 28. lend. Foto: Herkko Labi

Reedel, 18. mail esietendub Paide Muusika- ja Teatrimaja suures saalis Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lavakunstikooli 28. lennu näitlejatudengite viimane ühine lavastus «12 vihast».

Lavastus põhineb kirjanik Reginald Rose’i kuulsal nädendil «Twelve Angry Men». See on ülipingeline lugu vandekohtunikest, kes suletuna ühte ruumi on kohustatud jõudma üksmeelsele otsusele, kas mõrvas süüdistatav on süüdi või ei.  

Lavastaja Mart Koldits sõnul sobib Rose'i näidend väga hästi just praegusesse muutuvasse maailma. «See näidend aitab endale meelde tuletada kui savijalgadel kõik meie otsustused ja arvamused siin maailmas on. Elu ju näitab, et me kõik oleme oma mineviku vangid ja iga meie sõna varjutavad nii meie endi kui kuulajate mineviku varjud,» ütles Koldits.

Reginald Rose’i teose «Twelve Angry Men» põhjal on loodud 1957. aastal Ameerikas samanimeline linalugu, mis kandideeris parima filmi ja parima filmistsenaariumi Oscarile, sai parima stsenaariumiga filmi kategoorias Edgar Allan Poe auhinna ning pälvis 1957. aastal Berliini filmifestivalil Kuldse Karu auhinna.

Osades on kõik 28. lennu näitlejatudengid: Ilo-Ann Saarepera, Ingrid Margus, Jane Napp, Laura Kukk, Steffi Pähn, Ingmar Jõela, Markus Truup, Dovydas Pabarcius, Johan Elm, Nils Mattias Steinberg, Jaanus Nuutre, Kirill Havanski, Johannes Richard Sepping, Joosep Uus, Ursel Tilk ja Sander Roosimägi.

Lavastaja ja kunstnik on Mart Koldits, dramaturg Jim Ashilevi ning tõlkija Anu Lamp.

«12 vihast» valguskujunduse loob Rainer Põldeots, helitaustad ja –efektid kujundab EMTA helirežiitudeng Matis Leima ning grimmid valmivad Gristina Pahmanni juhendamisel Grimmikooli õpilaste poolt.

Lavastus «12 vihast» valmis koostöös Tartu Uue Teatri ning Paide Muusika- ja Teatrimajaga. Etendused toimuvad 18., 21. ja 22. mail kell 18.00 Paide Muusika- ja Teatrimajas ning 26., 28., 29., 30.mail kell 19.00 ja lisaetendus 31.mail kell 19.00 Tartu Uues Teatris.

12 VIHAST / EMTA Lavakunstikool x Paide Muusika- ja Teatrimaja x Tartu Uus Teater from Tartu Uus Teater on Vimeo.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles