Homme avatakse Akadeemilise Raamatukogu galeriis Lemming Nageli mälestusnäitus

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lemming Nageli töö.
Lemming Nageli töö. Foto: Rene Haljasmäe

Kolmapäeval, 16. mail kell 16 avatakse TLÜ Akadeemilise Raamatukogu galeriis näitus «Lemming Nagel 70». Väljapanekuga tähistab galerii eesti ühe omapärasema sürrealistliku maalija 70. sünniaastapäeva. Näituse kuraator ja kujundaja on Harry Liivrand, plakati autor Rene Haljasmäe.

1976. aastal maalikunstniku diplomi ERKIst (tänasest EKAst) saanud Lemming Nagelist (1948–2016) kujunes alul hüperrealistlik maalija, keda hakkas 1990. aastate alul järjest enam aga paeluma sürrealism ja absurd. Järgnevaks kümnendiks kujundab Nagel eesti maalikunstis välja talle ainuomase kujundikeele, materjalikasutuse ja ka temaatika. Viimast mõjutab kindlasti osalemine ekspeditsioonikunstnikuna eesti keemikute teadusreiside koosseisus Kaug-Idas ja Siberis – see tähendab maalija jaoks uute visuaalselt atraktiivsete motiivide avastamist, eelkõige vulkaanilist maastikku.

Lemming Nageli töö.
Lemming Nageli töö. Foto: Rene Haljasmäe

Maalilised probleemid ja faktuurieksperimendid haaravad 1990. aastate keskpaigast alates Nagelit jäägitult, oma maalitud lõuendile kuhjab ta lisaks liiva, tekstiili, raamitükke, töötavaid äratuskelli («Täpselt ajastatud sademed», 2012), kasutab koos akrüüliga pastelli jne. Valminud teosed sarnanevad seetõttu rohkem kolmemõõtmelisele bareljeefile kui tasapinnalisele maalile, kuid see ongi Nageli eesmärk – murda välja maalikunsti konventsionaalsusest, olla ühtaegu eneseirooniline ja mitmetähenduslik. Tema purskavaid vulkaane kujutavad tööd saadavad meile igatahes hoiatava sõnumi looduse enneolematust kõikvõimsusest, kuid moraali Nagel ei loe. Kuigi Nagelit huvitab üldisemalt postmodernistlik paradokslev mäng, võib ta samas üllatada peaaegu realistliku Tšuktšimaa maastikuga («Õttõgran», 1981).

Vanim töö näitusel pärineb aastast 1971, tudengipõlvest, ega ennusta millegagi ette kunstnikku, kellena me Lemming Nagelit praegu tunneme. Uusim maal on aastast 2013, valikusse mahub ka poliitallegoorilist kollaaži («Taevas tuppa», 1993) ja joonistust. Kõik teosed kuuluvad kunstniku klassivenna Andres Kollisti kogusse ning mitut neist pole varem avalikkus näinud.

Näitus kestab 11. juunini 2018.

Lemming Nageli töö.
Lemming Nageli töö. Foto: Rene Haljasmäe
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles