Vanemuise sümfooniaorkester annab hooaja lõppkontserdi

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemuise sümfooniaorkester.
Vanemuise sümfooniaorkester. Foto: Sille Annuk

Sel reedel, 18. mail algusega kell 19 toimub Vanemuise kontserdimajas Vanemuise teatri ja Eesti Kontserdi koostööna 110. aastase Vanemuise sümfooniaorkestri hooaja lõppkontsert.

Ettekandele tulevad Ester Mägi «Vesper» ja laulud Betti Alveri luulega, Dmitri Šostakovitši Sümfoonia nr 10 e-moll, op. 93 ning maailmaesiettekandele Tõnu Kõrvitsa «The Melancholy of the Flowers». Vanemuise sümfooniaorkestrit dirigeerib Paul Mägi, solist on Helen Lepalaan (metsosopran).

Kontserdil esitletakse ka Vanemuise sümfooniaorkestri uut heliplaati, millele on salvestatud Ester Mägi «Laulud Betti Alveri luulega» (1981/1985) , mida esitab metsosopran Helen Lepalaan ja Eduard Tubina Sümfoonia nr 2 «Legendaarne» (1937).

Professionaalne Vanemuise orkester andis esimese kontserdi 7. mail 1908 dirigent Samuel Lindpere juhatusel ning tähistab tänavu 110. aastapäeva. Aastate jooksul on orkestrit juhatanud veel Juhan Simm, Eduard Tubin, Jaan Hargel, Erich Kõlar, Valdeko Viru, Endel Nõgene, Toomas Kapten, Lauri Sirp, Mihkel Kütson, Hendrik Vestmann ja Toomas Vavilov. 2011. aasta septembrist on Vanemuise teatri ja orkestri muusikajuht ja peadirigent Paul Mägi.

Alates 2006. aastast tehakse koostööd Deutscher Musikrat Dirigentenforum’iga. Esinetud on välismaal (Saksamaal, Rootsis, Lätis jm). Samuti on välja antud plaate (Camille Saint-Saënsi, Anton Bruckneri, Artur ja Villem Kapi, Eduard Tubina, Eino Tambergi, Ester Mägi muusikaga). Kriitika on ära märkinud orkestri huvitavaid kavu; samuti erakordseid õnnestumisi kontsertidel, sh uues, jazz'i-valdkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles