Tartus tuleb Ulmefestival

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ulmefestival.
Ulmefestival. Foto: Paranoia Publishing

17.–19. mail toimub Ulmefestival, mis muudab Tartu Uue Teatri unikaalseks seisundiks, kus fantaasia ei tunne piire ning ulme tajuhorisondid teostuvad sõnas, pildis ja liikumises.

Festival toimub Tartu Uues Teatris (Lai 37). Päeval on tegu avatud ruumiga, programm algab õhtuti kell 19 või 20.

17.–19. mail 12.00 - 00.00 avatud keskkond:

Aivar Tõnso heliväljad – ületamatu kaugusega seotud lähedusest inspireeritud ruumilise heli installatsioon üle Uue Teatri maja

Urmo Mets, arhitektuurne ruum – festivaliruumide kujundamise keskseks motiiviks on LÄVI (künnis, piiriala). Lävi tähistab kvalitatiivset teisendustehet, liikumist ühest olekust teise. Ulme kui mitmete alažanritega mõiste kitsama diskursusliku piiritlemise asemel keskendutakse ulme üldomasele – teisendusefektile. Kui utoopiad, düstoopiad ja teadusfantastika on enamasti tihedalt seotud tänast ühiskonda väsitava tehnoloogilise progressi ideega, siis LÄVI pakub olevikulist alternatiivreaalsust.

Fuji Hoffmann & Minna Triin Kohv loovad erinevaid tehnilisi lahendusi kasutades ruumidesse ja etendustele taju nihestavad valgusatmosfäärid.

Uku Zkuz ja Tartu nu-rave skene SÜNK tehnoloogid ja dekoraatorid loovad teatri ruumidesse tehnoloogilise ja visuaalse installatsiooni, tõlgendades ulme kuldaja visuaaliat.

Alar Tuul, maalid 

etendused:

17. mail

Monsieur Valdemar «Avarituaal»

Paavo Matsini okultistlik rituaal nukkudega.

Elmar Talviste / Peeter Piiri / Martiini /Roomet Jakapi / Luulur «Tagasipöördumine tulevikku 83»

Etenduse aluseks on Elmar Talviste 70-ndatel kirjutatud ja 1983. aastal kuuldemänguna esitatud draamatekst, mis rebestatakse nothingoloogiliselt nulldialoogideks. Sellisel viisil võõrandatud tekst asetatakse helide, visuaalide ja liikumiste improvisatoorsesse raamistikku nii, et algne tekstiline tervik leiab uue sünesteetilise kvaliteedi. Etenduse lavastab Peeter Piiri, etenduses osalevad häälutus- ja helikunstnikud.

Taavet Kase «Surmamaks» 

Taavet Kase ulmeromaani esitlus. Raamatu toimetaja Mehis Heinsaar: «Surmamaks» on võimalikku tuleviku-ühiskonda kujutav vaimukas ja seikluslik hoiatusromaan. Teos eristub originaalse idee, stiililise omapära ja autorimina maailmapildi poolest kõigest muust seni eesti keeles kirjutatust, säilitades sealjuures olulisima  – mõnuga loetavuse.

18. mail

Iggy Lond Malmborg (Rootsi) «The Making of the Audience»

Iggy toodab ulmefestivaliks kohaspetsiifilise performatiivse tekstiteose, milles ta loeb igapäeva sotsiaalseid fiktsioone läbi ulme prillide. Sotsiaalse fiktsiooni ehk identiteedi loomine on peamiselt keelt kasutav meetod, mis loob sotsiaalse troobi, millest tegelik persoon on välja kirjutatud.

Gabriela Liivamägi «Zeljonõi»

Muusikaline, värviline ja ulmeline lühilavastus "Kolmanda planeedi saladuse" ainetel. Unenäolised irratsionaalsed stseenid tulevikust ja minevikust. Muusika Taavi Tulev, kostüüm Triinu Pungits.

Tellervo Kalleinen (Soome) «Exaggerating Mind»

Teaduslikku fiktsiooni on kasutatud selleks, et uurida teatud tendentside liialdamise abil käesoleva ühiskonna küsimusi. Tellervo Kalleinen viib publiku kui organismi kollektiivsele teekonnale siia ja praegusesse, keskendudes audientsi kollektiivse ulmepotentsiaali pinnale, mis oma tundmatu dünaamikaga mõjutab kogu protsessi.

Psühhoteek «Sounds of the Space Age»

Ahto Külveti heliloeng valitud vinüülplaatidega kosmoseajastu helidest ja muusikast.

19. mail

M. Kleis / Galaktlan / H. Hütt / B. Vaher / K. Noid / M. Jakobson «Tagasi Hukkunud Alpinisti hotelli»

Berk Vaheri ja Kiwa tekstidel põhinev multimeedialoeng performatiivsete elementidega, mille lavastab Henri Hütt ja mille originaalmuusika loovad laivis Mihkel Kleis (Edasi) ja Taavi Laatsit (Galaktlan).

White Sparks «Vostok Station»

Multimeediakollektiiv White Sparks esitab retrofuturistliku kosmoserännaku laivis loodava heli- ja videokeskkonnana. White Sparks on trio Tallinnast, kes on tegutsenud alates 2011. aastast. Süntesaatoritest juhitud post-roki ja sünt-popi segu, milles on kasutatud ohtralt vokaali-sämpleid erinevatest telesaadetest, filmidest ning raadioülekannetest. White Sparks’il on aastaste vahedega ilmunud kolm EPd – «Invaders», «Bipolarity» ja «Dark Matter Halo». Viimase minialbumi füüsilisel versioonil on kaasas ka lugude juurde käiv visuaalne pool.

Joel Tammik / Marie Heiberg / Kaisa Selde «Enne viimset päeva»

Marie Heibergi audioraamatu avalik salvestus. Originaalmuusika loob laivis Joel Tammik, lavastab ja teksti loeb Kaisa Selde. 1918 outsider-kirjaniku poolt kirjutatud apokalüptiline eksperimentaaltekst projitseeritakse projekti  EV 200 abil tulevikku.

Ulmer «Vaakumis reisijad»

Ulmeri ehk Aivar Tõnso «Vaakumis reisijad» oli kunagise Ulmeplaatide plaadina 0 ilmuma pidanud album, mille eesmärgiks oli olla suunanäitajaks leibeli edasisele tegevusele. Selleks sai aga hoopis kogumik «Müsteerium plaadimängijas». Ulmefestivali esinemisel kuuleb seniavaldamata motiive nii Ulmeplaatide mahukast heliarhiivist kui ka ilmumata jäänud albumilt «Vaakumis reisijad». Ulmeplaadid on otsingulise muusika leibel, mis tegutses aastatel 1999–2009 ja avaldas muusikat sellistelt artistidelt nagu Kulgurid, Muschraum (Sander Saarmets), Wochtzchee (Taavi Tulev), Joel Tammik, Kismabande, Tencu, Tehnoloogiline Päike jt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles