Vox Populi viib Eesti koorimuusika Pariisi

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorte segakoor Vox Pupuli
Noorte segakoor Vox Pupuli Foto: Indrek_Vendelin

Suurima impressionistide tööde kollektsiooniga Pariisi Orsay muuseumis saab juba kevadest näha Balti riikide 100. juubelit tähistavat näitust «Metsikud hinged. Sümbolism Baltimaade kunstis». 26. mail esineb Orsay muuseumisaalis Noorte Segakoor Vox Populi kahe Eesti koorimuusika lühikontserdiga kell 14.00 ja 17.00.

Esimese lühikontserdi kavas «Eesti puudutus» on esindatud 20. sajandi Eesti olulisemad ning esimesed professionaalsed heliloojad Rudolf Tobias, Mart Saar, Cyrillus Kreek, kelle helikeel oli uudne ning kes on mõjutanud meie tänaseid heliloojaid. Samuti toob Noorte Segakoor Vox Populi kuulajani tänapäeva koorimuusika loomingu, mille lipulaevadeks on Veljo Tormis, Arvo Pärt ning järjest enam armastatud noor helilooja Pärt Uusberg.

Teise kontserdi kava «Eesti folgi maastik» on üles ehitatud põhiliselt Veljo Tormise loomingule, kes on olnud meie vana rahvalaulu – regilaulu – propageerija ja elushoidja. Tormise looming, mis toetub regilaulule, on ühelt poolt arhailine, sest säilitab vana rahvalaulu algsel kujul, teisalt on helikeel aga uudne ja põnev kuulata.

«Noorte Segakoor Vox Populi kaks kava on inspireeritud 20. sajandil Eesti kirjanduses ja kunstis valitsenud sümbolismi tunnustest,» selgitab dirigent Janne Fridolin. «Eesti kunstis arenes sümbolism rahvusromantiliseks, püüti kajastada oma maa sangarlikku minevikku, tuua pildile rahvaluulet ja kujutada uut moodi oma kodumaa kaunist loodust (nt Kristjan Raud, Oskar Kallis, Jüri Arrak jt). Muusikas selgepiirilist sümbolismi ei eksisteeri, küll aga on võimalik toetuda modernismi tunnustega teostele, mille allhoovuseks oli ka sümbolism,» lisab ta.

Enne Pariisi sõitmist on kõigil huvilistel võimalik osa saada Noorte Segakoor Vox Populi kontserdist «Koorilaul kohtub kunstiga» täna, 20. mail kell 18.00 Mustpeade Majas, kus tuleb ettekandmisele kogu Orsay muuseumisaali kava.

Noorte Segakoor Vox Populi alustas 2017. aasta sügisel oma üheteistkümnendat hooaega. Vox Populi dirigent on Janne Fridolin, hääleseadja bariton Andreas Väljamäe. Segakoori kuulub ligi 60 lauljat, kes tegutsevad erinevatel elualadel, kuid keda ühendab kirg koorimuusika ning musitseerimise vastu. Koor on tuntud kui koorimuusika lavastuste esitaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles