Kumu näitab filmi Kanada arhitektuuri suurmehest

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moodne romantika: Gerard Cadieux’ elamu (1964).
Moodne romantika: Gerard Cadieux’ elamu (1964). Foto: Kaader filmist

Ühest 20. sajandi olulisemast Kanada arhitektist Roger D’ Astous’st rääkiva linateosega jätkab Kumu sel kolmapäeval kultuuriteemaliste dokumentaalfilmide sarja.

Kanada režissööri Etienne Desrosiers’ «Roger D’Astous» on kauni pildikeelega põhjalik film mehest, kelle loomingusse kuuluvad sellised ehitised nagu Montreali olümpiaküla majutuskompleks, hotell Chateau Champlain, Beaubieni metroojaam, 1967. aasta Expo maailmanäituse Kristlik paviljon, aga ka terve rida modernseid kirikuid ja orgaanilist arhitektuuri järgivaid eramuid. Just viimastes on tunda disainiuuenduslikkust, kus interjöörile pööratakse võrdväärset tähelepanu eksterjööriga.

Ehkki D’ Astous’ looming on tugevasti mõjutatud tema õpetajast Frank Lloyd Wrightist, töötas ta välja isikupärase, põhjamaistest printsiipidest lähtuva Kanada arhitektuuri. Aga film ei heida valgust mitte ainult D’ Astous’ loomingulistele impulssidele, vaid ka tema elu traagilisemale poolele, tõusudele ja mõõnadele.

«Pärast sellist filmi tahaks iga noor arhitekt osta pileti Quebeci, et näha oma silmaga Roger D’ Astous’ projekteeritud hooneid,» kirjutas Rotterdami arhitektuurifilmide festival linateose tutvustuseks.

Film moodustab huvitava paari praegu Eesti Arhitektuurimuuseumis avatud näitusega «Uude Maailma! Eesti arhitektid Torontos».

23. mail kell 18 Kumu auditooriumis aset leidev seanss tuleb eksklusiivne, sest selle juhatab sisse režissöör Etienne Desrosiers, kellega vestleb arhitektuuriteadlane Jarmo Kauge.

Film on prantsuse ja inglise keeles ingliskeelsete subtiitritega. Sissepääs tasuta. Kultuuriteemaliste filmide sarja Kumu Dokumentaal korraldavad Kumu ja PÖFF.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles