Nüganen ja Vana Baskini Teater tulevad välja uue lavastusega

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elmo Nüganen
Elmo Nüganen Foto: Sander Ilvest

Laupäeval, 26. mail kell 19.00 esietendub Tallinna Linnateatri ja Vana Baskini Teatri koostöölavastus «Miljoni vaade». Tegemist on Eesti Etendusasutuste Liidu ja Eesti teatrite koostöös sündiva teatrisarja «Sajandi lugu» kümnenda lavastusega. Lavastajaks on Elmo Nüganen ja näidendi autoriks Paavo Piik.

«Kuna sisetunne ütles, et tuleks kujutada vanemaid inimesi ja nende elu, unarussejätmist ühelt poolt ja ärakasutamist teiselt poolt, eneseväärikust ja elutarkust kolmandalt poolt, siis jõudsin kümnendit uurides peagi vanainimesi ekspluateerivate kinnisvaraafäärideni, mille esimene laine algas ja lõppes just dekaadiga 2000–2010,» kirjeldas autor Paavo Piik, kes kirjutas näidendi spetsiaalselt «Sajandi loo» koostööprojekti jaoks.

«Miljoni vaade» käsitleb alanud uut aastatuhandet, kus Eesti liitub NATO ja Euroopa Liiduga, võidab Eurovisiooni, elab üle pronksiöö ja majanduskriisi ning valmistub euro tulekuks. Ühtlasi toimub ka õige mitu ambitsioonikat kinnisvaraafääri. Ennekõike on «Miljoni vaade» aga lugu peresuhetest, tõelisest ja teeseldud lähedusest ning sellest, mis tunne on olla vana inimene Eesti Vabariigis.

«Mis kinnisvarasse puutub, siis mulle tundub, et eestlastele on see oma maa ja oma maja, igasuguste tagastamiste temaatika kuidagi laiemalt oluline ja läbi aegade ka valulik olnud, teisalt nägi 2000–2010 periood ühiskonna kiiret rikastumist, uut omandiihalust ja kinnisvarabuumi ning süvenevat sotsiaalset ja kultuurilist lõhet eri põlvkondade ja nende mõttemaailmade vahel, millest välja kasvanud väärtuskonfliktid kestavad tegelikult tänini. Kuskilt sealt see näidend kujunes,» sõnas Piik.

Paavo Piigi näidendi lavastab Elmo Nüganen, kunstnikuks on Martin Mikson, kostüümikunstnikud Anna-Liisa Pärt ja Martin Mikson, valguskujundaja Merily Loss, muusikaline kujundaja Riina Roose.

Lavale astuvad Evelin Võigemast või Saara Nüganen (Endla Teater), Egon Nuter, Argo Aadli, Märt Pius, Kalju Orro või Märt Keerutaja, Helene Vannari, Rain Simmul, Anne Paluver, Liina Tennosaar, Raivo Rüütel, Germo Toonikus või Oskar Kröönström, Rein Jurna ja Jasper Roost või Joonas Eskla.

Lavastust mängitakse Toompeal, aadressil Toom-Kooli 9.

 Eesti Etendusasutuste Liidu ja Eesti teatrite koostöös on sündinud teatrisari «Sajandi lugu», mille raames kakskümmend kaks teatrit toovad üheskoos vaatajate ette Eesti Vabariigi arengutee läbi viimase saja aasta. Igal kuul sünnib lavastus, mis käsitleb üht aastakümmet. Sari algas augustis 2017 ja viimane lavastus esietendub juulis 2018.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles