Mees, kes avastas uue Ameerika (1)

Neeme Raud
, ajakirjanik, San Fransisco
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tom Wolfe annab 2016. aastal New Yorgis intervjuud oma raamatu «The Kingdom of Speech» teemal.
Tom Wolfe annab 2016. aastal New Yorgis intervjuud oma raamatu «The Kingdom of Speech» teemal. Foto: Bebeto Matthews / AP

New Yorgis suri 14. mail Ameerika ajakirjanik ja kirjanik Tom Wolfe, kes muutis 1960. aastatel kirjutava ajakirjanduse stiili ning kelle elutööks sai staatusejanulise tõusiklikkuse naeruvääristamine.  

Tegelikult ongi raske öelda, kas 88-aastaselt surnud Tom Wolfe oli ajakirjanik või kirjanik. Oma kirjutistes, nii artiklites kui ka raamatutes, püüdis ta neid kaht elukutset ühendada. 

1960. aastatel tõi ta Ameerika ajakirjandusse varem pelgalt kirjanduse pärusmaaks olnud lugude vestmise vahendid: dialoogi, peategelaste sisemonoloogid, värvikad kirjeldused tavapärasest erineva kirjavahemärgistusega. Otsemaid ristiti see «uueks ajakirjanduseks»  ja hakati rääkima «revolutsioonilisest pöördest» kirjutavas meedias. Wolfe lisas senisele kaanonile, mille peamine eesmärk oli ennekõike faktide vahendamine, ohtralt värve, hõngu, uudsust. Kirjandusse tõi ta hiljem elust enesest maha kirjutatud reportaažid, sest jäi enda sõnul alati reporteriks, kes, märkmik käes, ümbritsevat jäädvustas.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles